Sari direct la conținut

VIDEO Statia Spatiala Internationala, unicul laborator al oamenilor in spatiu, sarbatoreste 15 ani de prezenta umana continua

HotNews.ro
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA

Statia Spatiala Internationala (ISS), un laborator orbital unic pentru cercetari in conditii de microgravitatie considerat esential pentru pregatirea misiunilor cu echipaj uman spre Marte, sarbatoreste luni 15 ani de prezenta umana continua la bordul sau, scrie AFP.

Evoluand la o altitudine medie de 370 km, constructia acestui avanpost orbital de 450 de tone a inceput in 1998 si s-a incheiat in 2011.

ISS est locuita de maniera permanenta de un echipaj de astronauti – astazi in numar de sase – din 2 noiembrie 2000.

„Aspectele cele mai importante al ISS sunt obiectivele de explorare spatiala de lunga durata”, a subliniat astronautul american Scott Kelly, comandantul echipajului actual, intr-o conferinta de presa in direct alaturi de toti colegii sai, americanul Kjell Lindgren, rusii Mihail Kornienko, Oleg Kononenko si Serghei Volkov precum si japonezul Kimiya Yui.

Scott Kelly efectueaza din martie un sejur de un an pe ISS cu colegul sau rus Mihail Kornienko, un record pentru Statie, in special pentru a studia efectele psihologice ale microgravitatiei pe o perioada lunga de timp, pentru pregatirea unor viitoare misiuni umane spre Marte, la orizontul anilor 2030.

Pentru astronautul american Kjell Lindgren „ISS este un banc de probe pentru tehnologii care trebuie dezvoltate si intelese pentru a reusi o expeditie spre Marte”.

El a subliniat ca un mare numar din cele peste o suta de experiente stiintifice pe Statie „sunt esentiale pentru a intelege cum se adapteaza psihologia umana la microgravitatie si ce trebuie facut pentru a proteja sanatatea umana in timpul unei calatorii foarte lungi spre Marte”.

Acesta a citat efectele nefaste asupra muschilor, oaselor, sistemului imunitar precum si riscul crescut de cancer generat de expunerea la radiatii cosmice o perioada lunga de timp.

Primii trei locuitori ai ISS, pe atunci formata doar din trei module, au fost americanul Bill Shepherd si rusii Serghei Krikalev si Iuri Gidzenko.

De atunci, peste 220 de astronauti din 16 tari au fost pe statia spatiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro