Sari direct la conținut

Agentia Spatiala Europeana vrea sa construiasca un "sat lunar" international

HotNews.ro
Luna, Foto: NASA
Luna, Foto: NASA

Agentia Spatiala Europeana (ESA) vrea sa construiasca un proiect ambitios – un „sat lunar” international -, care ar putea fi amenajat treptat cu ajutorul unor roboti, pentru a permite revenirea oamenilor pe satelitul natural al Terrei dupa o absenta de cateva decenii, informeaza Mediafax fr.news.yahoo.com.

Noul director general al ESA, Johann-Dietrich Woerner, a prezentat proiectul „Moon village” in fata expertilor prezenti la cea de-a 66-a editie a Congresului International de Astronautica (IAC), la Ierusalim, la sfarsitul saptamanii trecute. Oficialul european a evocat acest proiect, in presa, inca de cand a preluat aceasta functie, in iulie.

„Ideea este pe masa de discutii”, a declarat Franco Bonacina, purtator de cuvant al directorului general al ESA.

„Expresia <> nu vrea sa spuna ca vom construi pe Luna un sat cu scoli, biserici si case. Este un concept ce prevede o participare internationala, pentru a realiza misiuni diverse si variate pe Luna, poate pe fata ei ascunsa”, a adaugat Franco Bonacina. Nu toate echipamentele necesare vor fi plasate in acelasi loc.

Johann-Dietrich Woerner, fostul director al Agentiei spatiale germane (DLR), considera ca aventura Statiei Spatiale Internationale (ISS), lansata in 1998, ar trebui sa se incheie cel mai probabil in jurul anului 2024.

„Trebuie sa ne gandim la ceea ce vrem sa facem dupa aceea. De aici si ideea de a stimula comunitatea internationala pentru a face ceva impreuna pe Luna. Este vorba de a aduna si de a grupa idei” referitoare la satelitul natural al Terrei, care nu si-a dezvaluit inca toate secretele, a adaugat Franco Bonacina.

„Directorul ESA, care considera ca spatiul nu are frontiere, vrea sa permita lumii intregi sa contribuie la construirea acestui sat lunar”, a spus Franco Bonacina. China, care nu participa la proiectul ISS, dar a implementat un ambitios program de explorare a Lunii, ar putea participa la noul proiect.

Programul american Apollo a permis omului sa faca primul pas pe Luna, pe 21 iulie 1969. Dar, din decembrie 1972, niciun om nu a mai ajuns pe Luna.

Incepand din anii 1990, mai multe sonde spatiale au fost plasate pe orbita lunara, inclusiv sonda europeana SMART1, in 2003.

Bernard Foing, care a fost directorul stiintific al misiunii SMART1 si care coordoneaza Grupul International pentru Explorare Lunara, a descris felul in care ar putea fi realizat „Moon village”.

„Va exista o etapa robotizata a satului. Apoi, o etapa de statie locuibila. Ea ne va fi de folos si pentru a pregati expeditii spre destinatii si mai indepartate. Este un plan progresiv care incepe cu misiuni orbitale”, a spus el.

Un jalon important va fi misiunea americana Orion, la care colaboreaza si ESA. In jurul anilor 2021-2023, aceasta capsula va trebui sa plaseze patru astronauti pe orbita Lunii.

Dar, odata cu Orion, NASA vrea mai ales sa pregateasca o misiune cu echipaj uman la bord catre planeta Marte.

ESA colaboreaza in prezent si la misiunea ruseasca Luna 27, programata in jurul anilor 2020. Misiunea prevede plasarea unui robot care va explora regiunile polare ale Lunii in care oamenii de stiinta au descoperit depozite de gheata.

„La Polul Sud, am localizat cateva locuri care contin gheata la mica adancime sub scoarta, care sunt bine luminate si care ofera o buna posibilitate de comunicare”, a adaugat Bernard Foing. Toate aceste elemente sunt necesare pentru a instala o baza locuibila.

Acest proiect de cooperare cu Rusia pentru misiunea Luna 27 este in pregatire de mai multi ani.

„ESA s-a angajat sa dezvolte doua elemente – unul pentru a realiza o aselenizare inteligenta, celalalt pentru a analiza resursele si a pregati viitoarele explorari”, a spus Franco Bonacina.

„Daca Luna 27 si Luna 28 – urmatoarea misiune spatiala rusa, la care ESA vrea, de asemenea, sa colaboreze – devin o realitate concreta, vom putea spune ca aceste doua misiuni vor fi facut parte din proiectul Satului lunar”, a adaugat acelasi oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro