Sari direct la conținut

Adevărat sau fals? Nu trebuie să lași telefonul la încărcat peste noapte

HotNews.ro
Samsung Galaxy S21 Ultra, Foto: Hotnews
Samsung Galaxy S21 Ultra, Foto: Hotnews

Multe mituri tech sunt vehiculate despre dispozitivele noastre cele de toate zilele. Printre cele adevărate sunt codurile USSD (Unstructured Supplementary Service Data), inițial ale operatorilor de telefonie mobilă, dar care sunt accesibile oricui le află: cel mai cunoscut este *123#, cu care afli cât ai consumat din abonament. Dar despre performanța bateriei telefonului? Va scădea în timp, dar nu vrei să grăbești procesul.

Durata de viață a bateriei nu depinde doar de cât de veche este. Există mulți alți factori, ca variațiile de temperatură și modul de încărcare. Bateriile litiu-ion din telefoanele noastre îmbătrânesc chimic și se descarcă mai repede în timp. De aceea, un telefon vechi va trebui încărcat mai des. Dar chiar face o mare diferență încărcarea peste noapte?

USA Today Tech reamintește câteva sfaturi:

Apple spune că dacă un iPhone „rămâne în alimentare pentru perioade lungi de timp, starea bateriei poate fi afectată.” Producătorii de telefoane operate de Android, ca Samsung, spun același lucru: „Nu lăsați telefonul conectat la încărcător pentru mult timp sau peste noapte.” Huawei spune „Menținerea bateriei cât mai aproape posibil de mijloc (între 30% și 70%) poate efectiv să-i prelungească viața.”

Cuvântul de ordine este să ții telefonul încărcat – dar nu complet.

Bateria se va opri automat din alimentare când este plină dar, în unele cazuri, atunci când va scădea la 99% îi va trebui mai multă energie ca să revină la 100%. Acest ciclu constant „mănâncă” din durata ei de viață. Cele mai multe telefoane vin cu setări de încărcare care previn aceasta.

Modelele iPhone cu iOS 13 sau ulterioarele au funcția Optimized Battery Charging care reduce timpul în care telefonul stă încărcat complet. Odată activată, telefonul va analiza obiceiurile de încărcare ale utilizatorului și va opri încărcarea peste 80% până când telefonul va fi folosit.

Indiferent ce telefon aveți, profitați de funcțiile pentru viața bateriei. Navigați la secțiunea Battery din setări și vedeți care sunt opțiunile disponibile. Există chiar și dispozitive relativ ieftine care limitează timpul în care telefonul stă în alimentare. Sunt foarte bune și pentru tablete și laptopuri. Ele întrerup alimentarea la sfârșitul perioadei setate.

Aplicații ca AccuBattery pentru Android pot fi și ele utile. Aceasta vă va arăta în timp real când este nevoie să încărcați telefonul și când să întrerupeți alimentarea, pentru a maximiza durata de viață a bateriei.

Alte moduri de optimizare a bateriei:

  • nu este nevoie să ajungeți la 0 ca să o încărcați. Alimentați când aveți nevoie și nu dați prea mare atenție procentajelor;
  • păstrați telefonul cât mai posibil la temperaturi potrivite. Căldura afectează durata bateriei pe termen lung, așa că a-l pune sub pernă este un lucru cât se poate de rău. La fel, nu lăsați telefonul în soare și nici afară când este frig;
  • dacă vă treziți peste noapte și vedeți că telefonul este complet încărcat, deconectați-l. Nu va face o diferență apreciabilă, dar nici nu va dăuna.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro