Sari direct la conținut

Azerbaidjan si Kazahstan sunt gata sa joace impreuna partida petrolului

HotNews.ro

Azerbaidjan poate juca un rol insemnat nu doar ca furnizor de petrol si gaze naturale, ci si ca tara de tranzit. KazMunaiGaz (KMZ) si Compania azera de stat pentru petrol si gaze naturale (GNKAR) vor crea in viitorul apropiat o intreprindere mixta in vederea dezvoltarii sistemului caspic de transport al Kazahstanului (SCTK).

Asa a anuntat recent presedintele KMZ, Uzakbai Karabalin. Sistemul prevede construirea unui terminal pe partea kazaha a Marii Caspice. E vorba de instalatii pentru alimentarea petrolierelor de mare capacitate.

Partea azera va construi, la randul ei, un terminal pentru deversarea petrolului si o conducta suplimentara pentru tranportul titeiului kazah pana la oledoctul Baku-Tbilisi-Ceyhan.

„Prin sistemul SCTK, petrolul kazah va fi dus pana la Baku, de unde va fi trimis in doua directii: spre intern si spre portul georgian Batumi, de unde va avea iesire directa spre combinatele noastre de prelucrare din Romania prin Constanta, port la Marea Neagra”, a spus vicepresedintele KMZ, Daniar Berlinbaev.

Astfel, a adaugat el, Kazahstan va obtine un traseu integrat care incepe in Kazahstan si se termina la benzinariile din Europa. Intr-o prima etapa, se preconizeaza ca prin sistemul SCTK sa livram in portul Baku pana la 20 milioane tone petrol kazah.

„Totul depinde de crearea de noi capacitati in portul Kurik si de capacitatea petrolierelor noastre”, a mentionat Berlibaev.

Subliniind ca au fost incheiate toate procedurile de cumparare a 75% din actiunile companiei Rompetrol, el a explicat ca, astfel, KMZ devine „proprietar absolut a doua cele mai mari combinate petroliere din Romania si a 630 de benzinarii din sase tari ale Europei, inclusiv din Franta si Spania. Se poate spune ca, astfel, Kazahstanul si-a atins scopul sau strategic – acela de a vinde pe piata mondiala nu doar materie prima, dar si produse petroliere care au o mai mare valoare adaugata”, a spus Berlibaev.

Potrivit explicatiilor sale, una din rafinarii – cu o capacitate de 5 milioane de tone pe an, se afla nu departe de portul Constanta. „Existenta combinetului la Marea Neagra ofera posibiltiatea de a furniza petrol kazah. A doua rafinarie care intra in alcatuirea Rompetrol se afla in stare tehnica buna, produce benzina Euro-5 si este la fel de importanta pentru Kazahstan”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro