Sari direct la conținut

Biden, răspuns categoric când a fost întrebat dacă va ușura aderarea Ucrainei la NATO

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din Japonia, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din Japonia, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Președintele american Joe Biden a răspuns categoric „nu”, sâmbătă, întrebat de jurnaliști dacă va face mai ușoară aderarea Ucrainei la NATO, conform CNN și Sky News.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă „mai uşoară” pentru Kiev aderarea la NATO, Biden a răspuns „nu”, spunând că Ucraina ar trebui să respecte toate criteriile. „Aşa că nu o vom face uşoară”.

  • „Cred că au făcut tot ce ține de demonstrarea capacității de a se coordona militar, dar există o întreagă problemă: sistemul lor este sigur, este necorupt?
  • Îndeplinesc toate standardele pe care le respectă toată lumea, orice altă națiune din NATO? Eu cred că vor face, cred că se poate. Dar nu este automat”, a declarat Biden, înainte de a pleca în Philadelphia, pentru primul său eveniment oficial de campanie prezidențială.

Cu o zi în urmă, CNN a relatat, citând surse, că președintele american Joe Biden ar fi de acord cu eliminarea unuia dintre obstacole pentru ca Ucraina să adere la NATO.

Potrivit sursei, Biden ar fi dispus să renunțe la Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) pentru Ucraina, care a fost descris într-un acord din 2008 ca fiind „următorul pas pentru Ucraina … pe drumul lor direct spre aderare”. MAP, caracterizat ca fiind „programul de consiliere, asistență și sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale țărilor care doresc să adere la Alianță”, este un proces pe care alte națiuni au trebuit să îl parcurgă pentru a adera la NATO. De ce contează acest lucru? Eliminarea sa ar reprezenta un mic pas în facilitarea aderării Ucrainei la alianță.

Aceasta face parte din propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a fost discutată atunci când cei doi lideri s-au întâlnit la Washington la începutul acestei săptămâni, a precizat sursa citată.

Președintele american este cel mai preocupat de găsirea unei propuneri concrete care să fie susținută de restul aliaților și care să semnaleze Ucrainei că face progrese în vederea aderării, a precizat sursa.

Cu toate acestea, Statele Unite încă nu consideră că aderarea Ucrainei la alianță este iminentă din cauza reformelor pe care Kievul trebuie să le facă, iar sursa a declarat că propunerea lui Stoltenberg reflectă acest lucru.

Propunerea șefului NATO nu stabilește un calendar specific pentru aderarea Ucrainei la alianță, lucru care a fost cerut insistent de președintele Ucrainei, dar și de unii membri ai alianței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro