Cat de greu se recupereaza taxa auto chiar si dupa o decizie definitiva a instantei? Cititorii HotNews.ro prezinta decizii neaplicate de 1 an
- Redactia Hotnews
Potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial in luna iunie 2014, persoanele care au obtinut, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, dreptul la restituirea taxei auto urmau sa isi recupereze banii intr-un interval de 5 ani, cate 20% din valoarea totala pe an. Cu toate acestea, potrivit deciziilor trimise de cititorii HotNews.ro, acestia nu si-au recuperat nici macar procentul de 20% pe care trebuiau sa ii primeasca in fiecare an de la Administratia Finantelor Publice Prahova si Iasi.
- Un cititor HotNews.ro prezinta o decizie definitiva, dupa un recurs al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Prahova, nepusa in aplicare
Un cititor HotNews.ro a trimis pe adresa redactiei documente care arata ca in urma unei sentinte date in 19 iunie 2013, Tribunalul Prahova a obligat Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova si Administratia Fondului pentru Mediu sa ii plateasca acestuia suma de 5342 RON, suma ce constituie taxa de poluare, plus dobanda fiscala aplicata de la data achitarii taxei si pana la data restituirii.
In urma deciziei instantei, trimisa de catre cititorul HotNews.ro, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova a declarat recurs, motivand ca decizia nu este legala sau intemeiata.
In motivatia redata, Administratia Finantelor Publice Prahova sustine ca a aplicat prevederile legislatiei fiscale de pe teritoriul Romaniei.
In decizia prezentata de cititor, Finantele precizeaza ca OUG nr. 50/2008 (n.red. ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule) a fost adoptata „in scopul asigurarii protectiei mediului prin realizarea unor programe si proiecte pentru imbunatatirea calitatii aerului si pentru incadrarea in valorile limita prevazute de legislatia comunitara in acest domeniu, tinand cont de necesitatea adoptarii de masuri pentru a asigura respectarea normelor de drept comunitare, inclusiv a jurisprudentei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene”.
Potrivit documentului primit de reporterul HotNews.ro, Curtea a decis ca recursul (n.red. al Administratiei Finantelor Publice Prahova) este nefondat pentru ca in decizia initiala „instanta de fond a aplicat in mod corect dispozitiile din dreptului comunitar, care au prioritate fata de dreptul national, concluzionand corect ca taxa pe poluare pentru autovehicule instituita prin OUG nr. 50/2008 nu este compatibila cu articolul 110 TFUE (n.red. Tratatul de Functionare a Uniunii Europene) si reprezinta o masura discriminatorie”
Chiar si dupa ce recursul a fost declarat ca fiind nefondat de catre instanta pe data de 17 februarie 2014, iar decizia a ramas definitiva, cititorul HotNews.ro sustine ca Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova nu i-a platit cuantumul de 20% pe an din valoarea totala de 5342 RON.
- Un cititor HotNews.ro prezinta o decizie definitiva, dupa un recurs al Administratiei Finantelor Publice Iasi, nepusa in aplicare
Aceeasi situatie a avut loc si la Administratia Finantelor Publice Iasi. Un alt cititor HotNews.ro a trimis documente care atesta ca in urma unei sentinte date in 26 noiembrie 2013, Tribunalul Iasi a obligat Administratia Finantelor Publice sa ii plateasca reclamantului suma de 4908 de lei, suma ce reprezenta taxa de poluare.
Cititorul HotNews.ro a considerat ca „taxa de poluare perceputa de statul roman autoturismelor rulate, importate din spatiul comunitar, cu ocazia primei inmatriculari in Romania, incalca prevederile art. 110 TFUE”.
Potrivit dosarului, pe data de 14.03.2014 instanta respinge recursul inaintat de Administratia Finantelor Publice Iasi, decizia initiala ramanand definitiva.
In ciuda faptului ca procesul intentat a rezultat intr-o decizie definitiva in anul 2014, cititorul HotNews.ro nu a recuperat suma de la Administratia Finantelor Publice.
Nota Redactiei: HotNews.ro nu isi asuma raspunderea pentru datele primite de la cititori sau pentru monitorizarea finala a cazului