Sari direct la conținut

Ciolacu face un pas înapoi în privința „taxei pe stâlp”: Introducerea impozitului pe construcțiile speciale nu se va aplica decât după discuții cu marile companii care vor urma să aibă investiții

HotNews.ro
Stalpi de inalta tensiune, Foto: Agerpres
Stalpi de inalta tensiune, Foto: Agerpres

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni o primă modificare la „ordonanța trenuleț”, care va fi adoptată de Guvern. „Introducerea impozitului pe construcțiile speciale (n.a. așa-numita „taxă pe stâlp”) nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor urma să aibă investiții”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

În ordonanța care va fi aprobată luni de Guvern era prevăzut reinstituirea impozitului pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente, măsură criticată de companiile din sectorul energetic.

Reprezentanții sectorului energetic au avertizat că introducerea unei taxe de 1,5% aplicabilă construcțiilor speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, va aduce și mai multe scumpiri la electricitate și gaze, întrucât se va duce în preț atât direct, cât și indirect. În plus, această taxă a mai existat în perioada 2014-2017, însă investitorii au atacat-o în instanță, au câștigat, iar statul a trebuit să returneze sumele colectate prin compensare cu alte impozite.

„Tot ce înseamnă taxare suplimentară se duce direct sau indirect în prețul final”, a explicat, pentru HotNews.ro, Liviu Gavrilă, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

El a arătat că, pentru sectorul eolian, această taxă ar putea duce la regândirea unor investiții mari.

„Vorbim de sute de milioane de euro doar din sectorul producției de energie eoliană. Vor fi capacități de 5.000 de MW afectate”, a precizat el.

Povestea „taxei pe stâlp” din 2017 și de ce statul a trebuit să dea banii înapoi

Această taxă a mai existat în România, sub denumirea de „taxă pe construcții speciale”, în perioada 2014-2017, iar investitorii de atunci au dat cu toții statul în judecată și au câștigat, apoi și-au recuperat banii prin compensarea cu alte impozite.

  • „Părerea mea este că, cel mai probabil, la fel se va întâmpla și acum, într-o industrie în care și așa suntem sufocați de taxe și lucrăm cu marje mici.
  • Însă, dincolo de suma în sine, este regretabil că se merge în continuare pe aceeași notă, de a pune noi taxe fără a fi analizată situația sectoarelor afectate. Sunt afectate atât investițiile existente, cât și cele viitoare și poate duce la reconsiderarea unor decizii de investiții deja luate.
  • În plus, prevederile sunt interpretabile. Trebuie să purtăm discuții cu cei de la Finanțe să ne lămurim”, a mai spus Gavrilă.

„Taxa pe stâlp”, impact sever asupra sectoarelor economice strategice

La rândul său, Federația Patronală a Energiei (FPE) atrage atenția Guvernului, printr-un comunicat de presă, că această măsură a fost propusă fără o consultare transparentă și fără un dialog social prealabil cu actorii relevanți din domeniu.

Federația subliniază că astfel de inițiative contravin principiilor bunei guvernări și recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern și patronate, iar această taxă ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.

INTERVIURILE HotNews.ro