De ce vreti sa faceti toate greselile posibile pe care le-au facut grecii? "Prima Casa pentru toti" va deveni "Prima Casa pentru nici unul"
Am citit mai multe articole in ultima vreme, despre intentia de a creste numarul de persoane eligibile pentru „Prima Casa”. In completarea celor care nu au nici o proprietate pe numele lor, acum exista intentia anuntata de a include mai multe categorii de beneficiari in proiect. In acelasi timp, resursele disponibile nu pot sustine nici macar cererile existente, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.
„Atunci de ce vrem sa creasca numarul de potentiali solicitanti?” As putea intreba.
„In scopul de a oferi sansa mai multor persoane de a obtine proprietatea la care viseaza” asa vor raspunde politicienii. As raspunde ca politicienii vor sa para populari si va voi explica si de ce.
Un truc ieftin si populist care a fost urmat zeci de ani politicienii greci…
A fost un moment in Grecia cand lucrurile erau sub control, cu toate acestea erau multi oameni fara bani. Statul a ajutat in principal unele categorii de persoane, cele cu handicap, vaduve, mame singure si alte cateva categorii.
La inceputul anilor ’80 acest lucru a inceput sa se schimbe. Cum? Se luau imprumuturi si se distribuiau oamenilor, in scopul de a creste venitul disponibil al acestora. Politicienii care au ales aceasta strategie au fost foarte inventivi si au gasit multe motive pentru a distribui bani oamenilor. S-au oferit ajutoare pentru:
* Handicap;
* Veteranii de razboii;
* Somaj;
* Decesul sotului/sotiei;
* Mame singure;
* Pensionarea anticipata in special pentru femei;
* Completarea veniturilor pensionarilor cu pensii mici;
* Si zeci de alte destinatii.
In teorie, totul a fost ok. Politicienii au anuntat ca au dat bani „tuturor persoanelor care aveau nevoie”. Dar foarte curand s-a constatat ca …
* Sute de mii de oameni „au devenit cu handicap”, doar in scopul primirii ajutorului lunar (de cateva sute de euro). Asa ca, pe langa persoanele cu handicap real, am sfarsit prin a avea soferi de taxi care s-au declarat orbi si alte „povesti frumoase”. Deci, pe timp de pace o societate are in medie de 0,5 – 1% persoane cu handicap grav, insa anumite regiuni din Grecia au 5-7%, ca in cazul de razboi …
* Cat de multi oameni au luptat cu germanii si au fost inca in viata in anii ’80? Se pare ca au fost zeci de mii, chiar si persoanele care aveau varsta de 3 – 5 ani, cand germanii au invadat Grecia (unii copii o au in sange …)
* Nimeni nu verifica, daca cineva a fost intr-adevar apt de munca. Deci, zeci de mii de „someri” primesc ajutor, cand in mod normal sunt apti de munca.
* Pornind de la ideea ajutarii unei vaduve, am ajuns la statul anilor ’90, cand mii de greci in varsta s-au casatorit cu doamne dragute din Europa de Est, mai mici cu 20 – 40 de ani. De ce aceste doamne au fost atat de dornice sa se casatoreasca cu ei? Pentru ca odata ce acestia decedau, urmau sa primeasca pensia sotului lor.(„Dragostea e oarba” …)
* In ultimii ani, Grecia, a descoperit cateva zeci de mii de pensionari decedati, dar ale caror pensii, erau colectate in continuare de rudele lor. Nimeni nu putea controla acest fenomen (poate ca doar primeau pensiile, in scopul de a trimite inapoi …)
* Femeile se puteau pensiona dupa doar 15 de ani de munca. Asa ca am creat o clasa de doamne care au lucrat pana la 35 – 40 de ani si apoi au devenit pensionare pentru tot restul vietii lor. De asemenea, sute de mii de alte femei au devenit pensionare la 45-55 de ani. Nu mai vorbim de categoriile speciale de greci (ofiteri de armata, etc) care puteau primi o pensie la 42 – 45 de ani si continuau sa munceasca la „negru”.
* Pensionarii cu venituri mici au fost identificati doar printr-o simpla declaratie pe propria raspundere. A fost nevoie de ani pentru ca statul grec sa compare aceste declaratii cu statutul real al persoanelor respective.
Lipsa de control – lipsa de fonduri
Toate cele descrise mai sus ne arata doua probleme clare:
* Foarte repede controlul asupra lucrurilor a fost pierdut si toata lumea facea ceea ce dorea. De ce? „In numele libertatii, justitiei” etc
* Fondurile necesare pentru plata tuturor acestor oameni au crescut atat de mult, incat se ducea o lupta pentru a fi platite pensiile si pentru a fi sustinut sistemul de protectie sociala pentru grecii beneficiari.
De ce? Fiindca politicienii au cheltuit bani pe care nu i-au avut, oferindu-i fara control oamenilor, care au decis ca acest lucru este corect si ca merita banii respectivi.
De ce sa cream aceeasi problema in Romania si in special in segmentul Real Estate?
Sunt foarte curios … De ce nu vrem sa se creeze aceeasi situatie si in Romania? Si mai ales de ce nu dorim acest lucru in segmentul Real Estate, care se presupune a fi cea mai „moderna si sanatoasa” parte a economiei?
Maine:
Ce se va intampla in Romania, daca adaugam noi categorii de persoanele care pot deveni beneficiari ai programului „Prima Casa”, fara sa avem fondurile necesare?
Comenteaza peblogul lui Ilias Papageorgiadis.