Sari direct la conținut

"Fake news" rusesc, dezamorsat la fața locului de un jurnalist Deutsche Welle, la o conferință a Ambasadei germane

HotNews.ro
Conferinta jurnalism, Foto: Hotnews
Conferinta jurnalism, Foto: Hotnews

Jurnalistul Miodrag Soric de la Deutsche Welle a calificat drept informații false afirmațiile făcute miercuri, la o conferință organizată de Ambasada Germaniei la București, de un participant care s-a prezentat drept prim secretar al Ambasadei ruse din România. Ziaristul a explicat pe loc de ce afirmațiile „reprezentantului Ambasadei ruse”, referitoare la protestele desfășurate în vară la Moscova, au fost false sau nesusținute.

Miodrag Soric, fost corespondent al DW la Moscova și care, în vară, a revenit în capitala rusă în momentul protestelor, a fost invitatul principal al ediției din acest an al Conferinței mass-media româno-germană, cu titlul „Jurnalismul online: provocări și șanse.”

În această calitate, el a început să prezinte diferențe între diverse sisteme media și vorbit inclusiv despre situația din Rusia, țară cu regim autoritar, unde presa nu este liberă. Soric a vorbit și despre protestele din vară, din capitala rusă, unde rolul jurnaliștilor a fost preluat în bună măsură de vloggeri.

După prima sa intervenție, a vorbit un domn care s-a prezentat drept prim secretar al Ambasadei ruse. Acesta a susținut că în timpul protestelor ar fi fost mai mulți vloggeri decât protestatari și a vorbit despre implicarea Ambasadei SUA la Moscova în acele proteste.

Soric a replicat mulțumind pentru intervenție, deoarece reprezintă o mostră de propagare a informațiilor false. El a spus că a fost martor la demonstrațiile din Moscova și că poate confirma că au fost mult mai mulți protestatari – 20.000 decât vloggeri. El i-a solicitat, totodată, reprezentantului Ambasadei ruse să demonstreze afirmațiile făcute cu privire la implicarea Ambasadei americane în manifestații, altfel fiind vorba de informații nesusținute.

Jurnalistul a continuat vorbind despre situația gravă în care se află presa din Rusia, unde ziariști sunt uciși pentru că își fac meseria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro