Sari direct la conținut

Gandul: Cum cumparam carne proaspata

Carnea poate fi proaspata, congelata, suspect proaspata si alterata. Termenul de valabili­tate al carnii trebuie sa fie inscriptionat de catre producator pe eticheta produsului iar pentru carnea proaspata cereti sa vi se prezinte certificatul veterinar unde trebuie sa fie indicata data sacrificarii si termenul de valabilitate a carnii.

Carnea proaspata are un miros specific, propriu, caracteristic speciei animalului respectiv, de o culoare cuprinsa în intervalul de la roz-pal pana la rosu închis. Muschii în sectiune trebuie sa fie putin umezi, dar sa nu lase pete. Consistenta carnii în sectiune trebuie sa fie compacta, elastica; gropita formata cu degetul trebuie sa se niveleze rapid. Grasimea nu trebuie sa aiba miros de rancezire (alterare).

Carnea congelata se pastreaza în spatii frigorifice la o temperatura de circa minus 18 grade Celsius. Pachetele cu carne congelata nu trebuie sa contina cristale de gheata; în caz contrar înseamna o posibila recongelare, carnea devenind astfel nociva. Carnea decongelata trebuie sa aiba caracteristicile carnii proaspete.

Daca temperatura mediului înconjurator este mai mare cu 2-30C decat temperatura carnii congelate, atunci se începe procesul de decongelare. Cu cat decongelarea se face mai lent, cu atat modificarile si pierderile de suc sunt mai mici.

„Carnea, care a fost supusa decongelarii, trebuie preparata imediat. În cazul nerespectarii acestei cerinte riscati o intoxicatie alimentara”, a declarat Eugen Irimia, expert alimentatie publica.

Integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro