Sari direct la conținut

Încă un stat american introduce Biblia obligatorie în școli: „Este un document istoric necesar”

HotNews.ro
Încă un stat american introduce Biblia obligatorie în școli: „Este un document istoric necesar”
Curtea Suprema a SUA (Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia)

După Louisiana, și statul american Oklahoma contestă principiul separării dintre religie și stat consfințit în Constituția SUA, ordonând includerea Bibliei în programele școlare din toate instituțiile de învățământ, relatează AFP și CNN, citate de News.ro.

Oficialul cu cel mai înalt rang în educaţia publică din Oklahoma, supraintendentul Ryan Walters, a ordonat şcolilor publice din acest stat situat în sudul Statelor Unite să predea Biblia, o decizie polemică ce ameninţă să alimenteze războaiele culturale care fragmentează America, notează AFP.

„Fiecare profesor, fiecare clasă de stat, va trebui să aibă o Biblie în clasă şi să predea din Biblie”, a anunţat Walters joi într-o conferinţă de presă.

El a anunţat de asemenea publicarea unei note informative în acest sens, subliniind că toate districtele școlare trebuie să se conformeze dispozițiilor prevăzute de aceasta.

„Biblia este un document istoric necesar să fie predat copiilor noştri [pentru a înțelege] istoria acestei ţări, pentru ca ei să aibă o înţelegere completă a civilizaţiei occidentale, pentru ca să înţeleagă fundamentele sistemului nostru juridic”, a apreciat alesul republican.

„Cele 10 Porunci” în Louisiana

Decizia lui Ryan Walters vine la exact o săptămână după ce guvernatorul Louisianei, tot republican, a promulgat o lege care prevede afişarea „celor zece prounci” în toate sălile de clasă.

Această lege a fost contestată imediat în justiţie de către o asociaţie care apreciază că textul este anticonstituţional şi încalcă separarea bisericii de stat.

Măsura anunţată în Oklahoma are, la rândul său, toate şansele să ajungă în tribunale. Interfaith Alliance, o organizaţie naţională de apărarea libertăţilor religioase, a criticat dur această decizie, pe care a catalogat-o drept o coerciţie religioasă inacceptabilă în cadrul educaţiei publice.

Primul Amendament al Constituţiei Statelor Unite interzice stabilirea unei religii naţionale sau preferinţa unei religii în detrimentul alteia. Însă dreapta conservatoare şi-a intensificat în ultimii ani apelurile menite să readucă valorile creştine în centrul dezbaterii publice.

Ryan Walters a salutat săptămâna trecută legea din Louisiana şi a anunţat că vrea să o copieze.

Trump salută decizia Oklahomei

„Trebuie să-l aducem pe Dumnezeu în şcoală şi să nu permitem stângii radicale să ne transforme şcolile în centre atee care vorbesc despre ţara noastră fără să ţină cont de influenţa credinţei”, insista el la FoxNews

Acest discurs a fost salutat apoi de către Donald Trump personal, care mizează pe susţinerea creştinilor evanghelişti pentru a reveni la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

„Supraintendentul statului Oklahoma, Ryan Walters, a făcut o treabă excelentă la FoxNews ieri seară, în ajunul dezbaterii electorale cu Joe Biden. „El este puternic, decisiv şi cunoaşte subiectul, Iubesc Oklahoma!”, a adăugat fostul președinte republican pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Oklahoma, care face parte din așa-zisă „Centura Biblică” (Bible Belt) din sudul Statelor Unite, a încercat recent să finanţeze o şcoală privată religioasă cu fonduri publice, un lucru care ar fi fost o premieră în America.

Însă proiectul a fost anulat săptămâna aceasta de către justiţia locală, un alt caz care ar putea ajunge la Curtea Supremă.

Analiștii politici din SUA consideră că aceste decizii ale statelor conservatoare de a contesta separația dintre religie și stat sunt o consecință a deciziei Curții Supreme din 2022, care și-a încălcat propria jurisprudență pentru a elimina garantarea la nivelul întregii SUA a dreptului la avort.

Prin urmare, legiuitorii și oficialii locali adoptă aceste măsuri deși știu că ele vor fi anulate probabil în instanță, sperând ca ele să ajungă până la Curtea Supremă, de la care speră să decidă în favoarea lor.

INTERVIURILE HotNews.ro