Sari direct la conținut

INVESTIGAȚIE „Pe piața neagră, încărcătura costă aproape 20.000 euro”. Noi ne topim de căldură, samsarii de freon se îmbogățesc

HotNews.ro
Captură de butelii de freon făcută de Poliția de frontieră. Colaj Snoop.ro / Sursa foto: Poliția de frontieră
Captură de butelii de freon făcută de Poliția de frontieră. Colaj Snoop.ro / Sursa foto: Poliția de frontieră

În timp ce samsarii de freon prosperă, autoritățile fac strategii de combatere chiar cu traficanții dovediți. Site-ul de investigații Snoop.ro a investigat traseul tonelor de freon care pătrund ilegal în România, legăturile dintre companiile care importă freon și autoritățile române, precum și lipsa de monitorizare a statului român a gazelor cu efect de seră de pe piața neagră.

21 aprilie 2024. Dorohoi, Botoșani. Un echipaj de Poliție în tura de noapte face semn unui Mercedes Sprinter să tragă pe dreapta. Coboară doar un pasager. În schimb, șoferul calcă accelerația.

Urmărirea

Echipajul demarează după dubă, dar un VW Touareg îi încurcă, în mod bizar. Polițiștii scapă de Touareg și ajung din urmă duba. Descarcă 61 de gloanțe, trag și la cauciucuri, iar când ies din zona de case din Dorohoi trag și spre șofer. Doar al patrulea încărcător descărcat îl oprește pe fugar, după ce două focuri îl lovesc în umăr și rinichi.

Nici patru minute n-a durat urmărirea. Polițiștii coboară din Duster. Unul merge să verifice șoferul cu arma la ochi, celălalt verifică scaunele din spate. Găsește aproape 100 de butelii de freon de contrabandă, gaze cu puternic efect de seră, aduse din Ucraina.

Pe piața neagră de la noi, toată încărcătura costă aproape 20 de mii de euro. Dacă ajungeau la Berlin sau Viena, buteliile din Sprinter puteau fi valorificate și pentru 50 de mii de euro.

În 2021, experții de la ONG-ul de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) publicau un raport despre traficul global cu freon, iar România apărea ca principala poartă de intrare în Uniunea Europeană a acestor chimicale toxice de contrabandă. EIA a mai ținut prima pagină a ziarelor din România când a documentat corporația Schweighofer și tăierile ilegale de pădure din țara noastră.

Ilustrație de Robert Obert
INTERVIURILE HotNews.ro