Sari direct la conținut

Ministrul Sorin Grindeanu are retineri ca proiectul de 85,6 milioane de euro pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati lipsite de internet va fi finalizat in acest an

HotNews.ro
Harta Ro-Net, Foto: Telekom Romania
Harta Ro-Net, Foto: Telekom Romania

​Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat marti ca are retineri ca proiectul de 85,6 milioane de euro pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE. Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. Pana acum doar 150 de localitati din cele 783 de localitati au autorizatii de constructie.

  • „Sunt 783 de localitati, zone albe, (n.a fara acces la internet) si nu sunt singurele. Datele furnizate de ANCOM in urma cu circa 1 an a aratat ca sunt mult mai multe si de aceea acest tip de proiect isi va gasi corespondenta si in noul exercitiu bugetar 2014 – 2020 pentru a acoperi cat mai mult din aceste zone albe unde operatorii economici nu au interes comercial.
  • Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. Am intalniri saptamanale, iar alti colegi din minister au intalniri zilnice pe acest subiect. Este foarte importanta obtinerea acestor autorizatii de la autoritatile locale si la nivel local difera anumite reglementari de la localitate la localitate sau de la judet la judet si legea le da acest drept.
  • In prezent numai 150 de localitati din cele 783 au autorizatii de constructie. Intre timp, din cele 783 de zone albe au ramas 721 de localitati. Ministerul a cerut ANCOM-ului o reactualizare a acestei liste si 62 de localitati nu mai sunt in zona alba. Asta inseamna ca operatorii economici si-au dezvoltat retele si proiectul nu mai este fezabil in acea zona”, a spus marti Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, prezent fiind la International Digital Forum, eveniment organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Ce solutie discuta acum Ministerul impreuna cu Comisia Europeana? Grindeanu: Nu este absolut nici un pericol sa se piarda bani

  • „Suntem in perioada in care cautam si o solutie de back-up, care ar putea insemna o anumita fazare a acestui proiect. Poate ca nu in toate cele 721 de localitati vor fi receptionate si realizate lucrarile pana la finalul anului. Si atunci incercam sa facem cat de mult se poate anul acesta. Cei care implementeaza (n.a Telekom Romania) s-au angajat la un numar destul de mare, peste jumatate din numarul de localitati sa fie terminate pana la sfarsitul anului. Solutia de back-up este fazarea acestui proiect astfel incat tot ceea ce nu e finalizat in acest an sa fie finalizat in 2016, in noul exercitiul financiar.
  • Exista un interes major al Comisiei Europene pe proiectul Ro-Net, inclusiv deschidere pe ceea ce inseamna fazarea acestui proiect. Suntem in perioada in care inclusiv cei care au castigat licitatia trebuie sa-si asume ca pot sau nu pot sa implementeze acest proiect pana la 31 decembrie 2015 si daca nu pot sa-si asume cat pot pana la 31 decembrie 2015. Dupa ce isi asuma dansii trebuie sa vedem daca suntem de acord noi, ca autoritate contractanta, si dupa aceasta sa prezentam Comisiei Europene. Nu este absolut nici un pericol sa se piarda bani”, a mai precizat Ministrul.

Oficialii Telekom Romania, operator care trebuie sa dezvolte pana la sfarsitul acestui an o retea de internet de banda larga in 783 de localitati defavorizate din tara, contract in valoare de peste 85,6 milioane euro, au precizat in luna aprilie din acest an pentru HotNews.ro ca au finalizat prima etapa a acestui proiect – design-ul retelei (vezi harta atasata). Proiectul Ro-Net nu presupune si conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Dupa ce va finaliza reteaua, Telekom o va opera pentru 18 ani, conform contractului de concesiune castigat cu statul, dar conectarea la internet a clientilor finali o poate face orice operator care inchiriaza capacitate in aceasta retea.

Pentru detalii citeste si: Telekom Romania anunta ca a finalizat prima etapa a proiectului Ro-NET: 85,6 milioane de euro in crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati

  • Ce este RO-NET si cand vor putea fi conectati la internet locuitorii din cele 783 de localitati

783 de localitati din zonele rurale defavorizate din Romania ar trebui sa fie conectate la Internet pana la sfarsitul acestui an, in cadrul proiectului Ro-Net in valoare de peste 85,6 milioane de euro, a anuntat in luna ianuarie 2015 Ministerul pentru Societatea Informationala. Proiectul, finantat cu fonduri europene, va fi implementat, in urma licitatiei castigate anul trecut, de catre Telekom Communications si Telekom Mobile, avand ca tert sustinator pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Ro-Net vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro