Sari direct la conținut

Ministrul Sorin Grindeanu, despre initiativa ca firmele sa aiba sedii electronice: Vi se pare aplicabila o astfel de reglementare, cand in Romania sunt zone albe, fara acces la internet? Eu cred ca nu

HotNews.ro
Sorin Grindeanu, Foto: AGERPRES
Sorin Grindeanu, Foto: AGERPRES

Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, si-a aratat retinerea marti fata de initiativa legislativa ca orice operator economic sa primeasca odata cu inregistrarea fiscala, alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta, care va constitui sediul electronic al operatorului economic. „Vi se pare ca este aplicabila in acest moment o asemenea reglementare? Cand noi avem in continuare zone albe? Eu cred ca nu. Sunt firme in zone albe. Cum poti sa le obligi? Pe de alta parte, stiti bine ca in Romania daca lasi lucrurile optional, acestea nu se vor intampla. Haideti sa nu mai existe zone albe si atunci putem sa facem lucrurile obligatoriu”, a spus ministrul.

Ministrul a facut aceste declaratii marti, prezent fiind la International Digital Forum, eveniment organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Orice operator economic ar putea primi odata cu inregistrarea fiscala, alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta, care va constitui sediul electronic al operatorului economic, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Orice comunicare transmisa catre sediul electronic va avea aceleasi efecte ca informarile tiparite si transmise prin agent procedural sau servicii postale/de curierat.

Initiativa, semnata de liberalul Teodor Atanasiu, vrea sa elimine costurile generate de tiparirea actelor administrative, in paralel cu eliminarea unor intarzieri generate de imposibilitatea dovedirii transmiterii unor documente prin mentiunile efectuate de factorul postal sau agentul procedural.

„Art. 3 a) Odata cu inregistrarea fiscala, orice operator economic va primi alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta. Aceasta adresa, va constitui sediul electronic al operatorului economic, pana la lichidarea, desfiintarea sau incetarea prin orice modalitate prevazuta de lege a persoanei juridice”, se arata in proiectul de lege.

Initiativa legislativa a fost depusa in Parlamentul Romaniei, in luna iunie din acest an de catre senatorul PNL Teodor Atanasiu, fiind avizata favorabil de catre Consiliul Legislativ si de comisiile Juridica si Economica din cadrul Senatului Romanei, urmand a intra pe ordinea de zi a plenului Senatului in urmatoarea perioada.

Conform expunerii de motive, initiativa legislativa isi propune sa faciliteze derularea comunicarii si eliminarea multor costuri generate de tiparirea unor formulare, decizii, citatii si alte asemenea acte administrative, in paralel cu eliminarea unor intarzieri generate de imposibilitatea dovedirii transmiterii unor documente prin mentiunile efectuate de factorul postal sau agentul procedural.

Proiectul presupune alocarea unei adrese de e-mail odata cu inregistrarea fiscala a oricarui operator economic, adresa de e-mail care sa identifice operatorul economic si sa echivaleze cu ‘sediul electronic’ al acestuia.

In consecinta, orice document, citatie, act procedural sau administrativ sau orice alta comunicare oficiala transmisa catre sediul electronic va avea aceleasi efecte ca informarile tiparite si transmise prin agent procedural sau servicii postale/de curierat. In aceasta categorie vor intra inclusiv comunicarile intre operatorii privati transmise prin intermediul sediului electronic.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a mai declarat marti ca are retineri ca proiectul de 85,6 milioane de euro pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE.

  • „Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. Pana acum doar 150 de localitati din cele 783 de localitati au autorizatii de constructie”, a spus acesta
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro