Sari direct la conținut

Papa Francisc s-a întâlnit cu o călugăriță ce lucrează cu persoane LGBT. Pe unii i-a dus la Vatican

HotNews.ro
Papa Francisc s-a întâlnit cu o călugăriță ce lucrează cu persoane LGBT. Pe unii i-a dus la Vatican
Papa Francisc alături de călugărița Genevieve Jeanningros Foto: Vatican Media/IPA / Sipa Press / Profimedia

Papa Francisc a plecat de la Vatican miercuri după-amiază pentru o scurtă călătorie la Ostia, un oraş de coastă din apropierea Romei, unde s-a întâlnit cu o călugăriţă catolică franceză cunoscută pentru munca ei cu comunitatea LGBTQ, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Vizita are loc la câteva luni după ce Vaticanul a prezentat scuze după ce papa ar fi folosit un cuvânt italian vulgar referitor la persoanele homosexuale în timpul unei întâlniri cu uşile închise la care au participat episcopi italieni.

Călugărița care duce persoane LGBT la Vatican

Într-un scurt comunicat, Vaticanul a spus că papa s-a întâlnit cu Genevieve Jeanningros în apropierea unui circ şi parc de divertisment denumit Luna Park.

Genevieve Jeanningros, membră a congregaţiei ”Micile Surori ale lui Iisus”, trăieşte într-o caravană din apropierea parcului şi păstoreşte de asemenea comunitatea locală a artiştilor de circ.

Vaticanul nu a oferit alte detalii despre vizită, dar a publicat imagini în care Francisc binecuvântează o statuie religioasă din apropierea parcului de distracţii.

Într-un interviu publicat în iunie în ziarul Vaticanului, L’Osservatore Romano, Jeanningros a spus că vine deseori la Vatican în zilele de miercuri pentru a participa la audienţa săptămânală a papei. Ea a mai spus că aduce frecvent cu ea membri ai comunităţii LGBTQ pentru a face cunoştinţă cu suveranul pontif atunci când acesta salută mulţimea.

Întrebată despre cuvântul insultător folosit de papa, Jeanningros a declarat pentru ziar că, în rândul prietenilor ei, ”la început a existat puţină supărare, dar când s-au gândit din nou, au râs şi au spus că, într-adevăr, el nu este aşa”.

Gafa papei Francisc

Luând cuvântul la adunarea Conferinței Episcopale Italiene (CEI), în luna mai, papa le-a cerut episcopilor să nu primească în seminariile religioase persoane declarate în mod deschis gay, spunând că sunt deja prea mulţi „pederaşti”, conform celei mai apropiate traduceri.

El a folosit un cuvânt din dialectul Romei, „frociaggine”, considerat în italiană drept vulgar şi insultător față de comunitatea gay.

„Potrivit episcopilor contactaţi” de Corriere della Sera, „este evident că suveranul pontif nu era conştient de cât de insultătoare erau cuvintele sale în italiană”, a scris principalul cotidian italian pe site-ul său.

„Mai mult decât jenă, cuvintele sale au fost întâmpinate cu câteva râsete neîncrezătoare, deoarece gafa” Papei, a cărui limbă maternă nu este italiana, „era evidentă”, a adăugat ziarul.

INTERVIURILE HotNews.ro