Sari direct la conținut

Șeful AEP: „Nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților”. Cum decurge procesul de renumărare a celor peste 9,4 milioane de voturi la primul tur al alegerilor prezidențiale

HotNews.ro
Toni Grebla, la DNA, Foto: Agerpres
Toni Grebla, la DNA, Foto: Agerpres

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat, sâmbătă după-amiază, la Euronews, că până acum nu s-a modificat ordinea candidaților din primul tur al alegerilor prezidențiale, în condițiile în care mai sunt de numărat voturi din două sau din trei județe.

„Mai sunt două-trei județe de numărat. În diaspora nu se vor număra toate voturile. Nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților”, a spus Toni Greblă.

El a susținut că decizia privind reluarea sau nu a primului tur nu va fi amânată de către Curtea Constituțională, chiar dacă nu toate voturile din diaspora vor ajunge în timp util.

Toate buletinele de vot din diaspora vor ajunge în România până în data de 3 decembrie, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care preciza că aducerea buletinelor de vot în țară începuse deja.

Anunțul vine în contextul în care rezultatele renumărării voturilor trebuie finalizate până duminică, 1 decembrie, ora 22:00, conform unei decizii a BEC, iar CCR se întrunește luni, 2 decembrie, ora 17:00, pentru a lua decizia în cazul solicitării de anulare a primului tur al prezidențialelor, depusă de Cristian Terheș.

Astfel, este posibil ca decizia CCR să se ia fără înregistrarea rezultatului renumărării din secții de votare aflate în țări mai îndepărtate, care nu vor putea fi aduse în timp util în țară.

Contestația europarlamentarului Cristian Terheș față de validarea rezultatelor alegerilor a intrat în discuția CCR joi, 28 noiembrie, dar judecătorii constituționali au amânat să se pronunțe și au cerut reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot – o decizie fără precedent în România.

USR susține că diferența dintre Lasconi și Ciolacu a crescut

Sâmbătă, USR a transmis că președinta sa, Elena Lasconi, are o distanță mai mare față de candidatul PSD, Marcel Ciolacu, după numărarea a 80% din secțiile de vot.

„Din informațiile noastre, pe care le avem de la reprezentanții noștri din BEJ-uri, vedem că până acum s-au renumărat în jur de 80% din secții, iar ecartul între Elena Lasconi și Ciolacu a crescut în urma acestei renumerări cu peste 1.700 de voturi. Aceste cifre arată că „toate îndoielile care au fost plantate asupra victoriei Elenei Lasconi se arată a fi nefondate”, a declarat, sâmbătă după-amiaza primarul Timișoarei, Dominic Fritz, într-o conferință de presă organizată de USR.

Ulterior, USR a transmis un comunicat de presă în care reia declarația lui Dominic Fritz conform căreia „diferența dintre Lasconi și Ciolacu a crescut cu peste 1.700 de voturi” și în care cere Biroului Electoral Central să publice rezultatele parțiale ale renumărării, în județele unde s-a încheiat numărătoarea.

La primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 9.465.257 de persoane. În turul al doilea al alegerilor au intrat Călin Georgescu, cu 2.120.401 de voturi (22,94 %), și Elena Lasconi, cu 1.772.500 (19,17 %). Marcel Ciolacu s-a clasat pe poziția a treia, având 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferența între Lasconi și Ciolacu a fost de 2.740 de voturi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro