Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 872: Ucrainenii au recuperat unele poziții pierdute, forțele ruse au avansat în alte locuri / Belarus și-a retras trupele suplimentare de la graniță / Rusia și China fac exerciții navale comune

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ucrainene au recâștigat recent pozițiile pierdute în apropiere de Kupyansk și Svatove, iar trupele ruse au avansat recent în apropiere de Kreminna, Toretsk și Avdiivka și în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind evoluțiile de pe front.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 872, LIVETEXT:

Rusia și China au început efectuarea unor exerciții navale comune, la baza militară chineză din Zhanjiang, după cum a informat duminică Ministerul chinez al Apărării, scrie The Kyiv Independent.

„Organizarea unor astfel de exerciții maritime comune poate spori colaborarea între forțele noastre navale și poate contribui la menținerea securității maritime și regionale”, a transmis Ministerul chinez al Apărării citând un ofițer al marinei ruse care coordonează aceste exerciții.

Anunțul vine – remarcă Kyiv Independent – la doar câteva zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că membrii Alianței sunt de acord cu faptul că China este un „facilitator decisiv” al invaziei Rusiei în Ucraina.

De ziua națională a Franței, Volodimir Zelenski mulțumește Parisului, în limba franceză, pentru „ajutorul neclintit” acordat Ucrainei.

Atacurile lansate de Rusia în Ucraina în ultimele 24 de ore s-au soldat cu moartea a cel puțin 13 civili și rănirea altor 54, inclusiv copii, conform informațiilor raportate de autoritățile regionale.

Conform The Kyiv Independent, victime civile au fost raportate în regiunile Harkov, Donețk, Herson și Dnipropetrovsk.

Regatul Unit va găzdui joi un summit al Comunității Politice Europene (CPE), la care peste 45 de lideri vor discuta probleme precum Ucraina, imigrația și energia, a anunțat duminică guvernul britanic.

Summitul, care se va desfășura la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, va avea loc la mai puțin de două săptămâni după ce premierul laburist Keir Starmer și-a preluat mandatul.

„Am spus că voi schimba modul în care Marea Britanie colaborează cu partenerii săi europeni, (…) acest demers va începe la reuniunea Comunității Politice Europene de joi”, a declarat el, potrivit unui comunicat al Downing Street.

În marja summitului, Keir Starmer se va întâlni cu premierul irlandez Simon Harris și va lua masa cu președintele francez Emmanuel Macron. Acest summit demonstrează „importanța unității ca răspuns la arcul de conflict și instabilitate din interiorul și din apropierea frontierelor Europei”, se mai spune în comunicat. (AFP)

Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu mai mult de 700 de bombe aeriene ghidate, peste 170 de drone de luptă de diferite tipuri și aproape 80 de rachete, a afirmat pe X Zelenski.

„Amploarea acestui rău trebuie să fie egalată de amploarea deciziilor de protejare a vieților. Fiecare partener poate face diferența și poate consolida apărarea împotriva terorii. Ucraina este recunoscătoare tuturor prietenilor noștri care fac exact acest lucru. Împreună, vom învinge răul”, a adăugat el.

Rusia a început să utilizeze avioane Su-34 pentru a lansa bombe aeriene cu planare în greutate de 3.000 de kilograme împotriva Ucrainei, a afirmat duminică Ministerul Apărării de la Moscova

Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini care ar arăta bomba aeriană, cunoscută sub numele de FAB-3000, atașată la un avion de luptă Su-34 și lansată asupra unei ținte de pe teritoriul ucrainean.

FAB-3000 are o putere de luptă care „nu poate fi ignorată”, a adăugat Ministerul rus al Apărării. (Kyiv Independent)

Estimarea ucraineană  a pierderilor rusești de ieri: 1320 soldați, 7 tancuri, 32 alte blindate de luptă, 46 tunuri, 1 sistem antiaerian, 77 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Urozhaine din regiunea Donețk din Ucraina, a afirmat duminică ministerul rus al apărării, citat de agenția de presă TASS.

China și Rusia au efectuat „recent” exerciții militare comune în Pacific, a afirmat duminică Ministerul Apărării de la Beijing, subliniind că operațiunea nu a vizat „nicio terță parte”.

„Flotele navale chineză și rusă au efectuat recent cea de-a patra patrulă maritimă comună în apele din vestul și nordul Oceanului Pacific”, a spus Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

„Această operațiune nu vizează nicio terță parte și nu are nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, adică conflictul din Ucraina sau tensiunile din Marea Chinei de Sud care implică Beijingul și vecinii săi, a subliniat acesta. (France Presse)

Rusia a transmis Statele Unitor să „facă un bilanț” al „politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, țărilor și popoarelor”, Moscova folosind astfel tentativa de asasinat împotriva luiTrump pentru a critica sprijinul american pentru Ucraina, transmite AFP.

Adresându-se „celor care votează în Statele Unite pentru a furniza arme lui Zelenski”, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a denunțat sprijinul american pentru Ucraina, pe care a acuzat-o că alimentează „atacuri împotriva președintelui rus”.

„Poate ar fi mai bine să folosim acești bani pentru a finanța poliția americană și alte servicii care ar trebui să asigure legea și ordinea în Statele Unite”, a scris ea pe Telegram.

Zelenski s-a alăturat duminică valului de lideri mondiali care au condamnat atacul armat soldat cu rănirea fostului președinte american Donald Trump.

„Sunt revoltat să aflu despre împușcarea fostului președinte american Donald Trump la mitingul său din Pennsylvania”, a scris el pe X. „O astfel de violență nu are nicio justificare și niciun loc nicăieri în lume. Niciodată nu ar trebui să prevaleze violența”.

Zelenski a adăugat că este „ușurat” că Trump, care a criticat frecvent ajutorul militar american acordat Ucrainei, este în siguranță și i-a urat „însănătoșire grabnică”.

„Transmit urările mele de putere tuturor celor care sunt îngroziți de acest eveniment. Îmi doresc ca America să iasă mai puternică din această situație”, a adăugat el.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a afirmat că tensiunile s-au diminuat la frontiera țării sale cu Ucraina și că trupele suplimentare desfășurate acolo au fost trimise înapoi la bazele lor.

Declarația vine după ce ministerul Apărării din Belarus a transmis la sfârșitul lunii trecute că își consolidează granița după un incident de securitate și ca răspuns la consolidarea trupelor ucrainene.

Lukașenko, citat de agenția oficială de presă BelTA în timpul unui tur al unei regiuni de frontieră, a declarat că serviciile de informații din Belarus au ajuns la concluzia că Ucraina și-a retras trupele din zonele sensibile.

„Asta înseamnă că acele trupe (ucrainene) care fuseseră aduse ca întăriri au dispărut acum. Acum nu există dificultăți cu ucrainenii și sper că nu vor mai exista”, a mai spus el.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Cele mai importante informații de sâmbătă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro