Sari direct la conținut

Războiul din Gaza a ajuns în a 100-a zi / Netanyahu: „Nimeni nu ne va opri, nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva"

HotNews.ro
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Israelul și-a continuat duminică bombardamentele în Fâșia Gaza, unde războiul împotriva mișcării palestiniene Hamas, ajuns la a 100-a zi, a aruncat populația enclavei într-o criză umanitară majoră și a provocat temeri privind o conflagrație regională, scrie AFP.

„Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva”, a subliniat sâmbătă seară Benjamin Netanyahu, care a respins acuzațiile de genocid formulate împotriva țării sale în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga, sesizată de Africa de Sud.

Israelul se confruntă, de asemenea, cu atacuri la frontiera sa de nord din partea mișcării islamiste libaneze Hezbollah, parte a „axei de rezistență” înființată de Iran și care cuprinde grupuri armate ostile Israelului și aliatului său, Statele Unite.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza, soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în acest atac, potrivit autorităților israeliene. Circa o sută au fost eliberate în cadrul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie, iar rudele celor încă ținuți prizonieri continuă să facă presiuni pentru eliberarea lor.

Ca represalii la atac, Israelul a promis să anihileze Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 și care este clasificat drept grup terorist de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Autoritățile Hamas spun că au fost ucise aproape 24.000 de persoane

Bombardamentele și schimburile neîncetate de focuri de armă pe această fâșie îngustă de pământ au ucis cel puțin 23.968 de persoane, în principal femei, adolescenți și copii, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Hamas al Sănătății.

Nori groși de fum se ridicau duminică dimineața deasupra orașelor Rafah și Khan Younès din sudul enclavei palestinene, a constatat un corespondent AFP.

Potrivit biroului de presă al guvernului Hamas, peste 100 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene de peste noapte pe întreg teritoriul, inclusiv în Khan Younes.

Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, au afirmat că au distrus un tanc israelian, spunând că au avut loc lupte în special la Al-Maghazi, Deir Al-Balah (centru) și Khan Younes.

Armata israeliană a raportat în ultimele zile că își concentrează operațiunile împotriva Hamas în acest din urmă oraș din sudul teritoriului, unde sute de mii de civili sunt masați după ce au fugit de bombardamentele masive din nordul teritoriului la începutul războiului.

Duminică, a anunțat moartea a încă unui soldat din trupele sale, ridicând la 188 numărul militarilor uciși de la începutul operațiunilor terestre în Gaza, la 27 octombrie.

ONU: O întreagă generație de copii din Gaza este „traumatizată”

Blocada israeliană, agravată de război, provoacă mari penurii de alimente și de combustibil în întreaga Fâșie Gaza.

„Numărul masiv de morți, distrugerile, strămutarea, foametea, pierderile și durerea din ultimele 100 de zile pătează umanitatea noastră comună”, a declarat șeful Agenției ONU pentru refugiați (UNRWA), Philippe Lazzarini, cu ocazia unei vizite în teritoriul de coastă asediat.

Potrivit acestuia, o întreagă generație de copii din Gaza este „traumatizată”, bolile se răspândesc și „foametea” este gravă.

Ploaia și frigul complică supraviețuirea de zi cu zi a familiilor care campează în curtea complexului medical al-Nasser din Khan Younès.

ONU estimează că 1,9 milioane de persoane, aproape 85% din populație, au fost nevoite să își părăsească locuințele. Mulți dintre ei se refugiază în sudul teritoriului, deși Ministerul Sănătății local tot spune că nu există nicio infrastructură pentru a-i găzdui.

Mai mult, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai puțin de jumătate din spitalele din Fâșia Gaza funcționează măcar parțial.

Două surori ale lui al-Arouri, arestate în Cisiordania

De asemenea, armata israeliană a declarat duminică că a ucis „patru teroriști” care s-au infiltrat în Israel din sudul Libanului.

Schimburile de focuri între Hezbollah și forțele israeliene au avut loc aproape zilnic după 7 octombrie.

În Cisiordania ocupată, unde violențele s-au intensificat, armata israeliană a anunțat arestarea a două surori ale lui Saleh al-Arouri, numărul doi al Hamas, ucis la 2 ianuarie în Liban într-un atac cu dronă atribuit armatei israeliene, sub acuzația de „incitare la terorism”.

Mobilizare în Israel pentru eliberarea ostaticilor din mâinile Hamas

În Israel, familiile și apropiații ostaticilor continuă să se mobilizeze pentru a obține întoarcerea celor dragi, în încercarea de a exercita presiuni asupra guvernului. –

Sute de mii de persoane au făcut dimineața o grevă de 100 de minute pentru a marca cele 100 de zile de detenție a ostaticilor, a anunțat organizația sindicală Histadrut.

„Suntem aici pentru a reaminti lumii întregi că 136 de bărbați și femei care au fost răpiți cu brutalitate sunt încă ținuți prizonieri (…) în Gaza, în tuneluri și pivnițe”, a declarat liderul acesteia, Arnon Bar-David, la un miting la Tel Aviv.

Zeci de persoane s-au adunat într-o piață redenumită „piața ostaticilor”, unele purtând baloane galbene, culoarea devenită simbolul captivilor, altele purtând pancarte cu fotografiile lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro