RCS&RDS vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica, dar s-a lovit de refuzul ANRE/Valentin Popoviciu: Vom parcurge toti pasii legali pentru a obtine licenta
RCS&RDS vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica in doua zone din tara, printre care Oradea, dar solicitarea de a obtine licenta de distributie de energie electrica a fost respinsa de ANRE, autoritatea de reglementare, a declarat miercuri Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS. Am primit un raspuns preliminar de la ANRE, care este o interpretare a autoritatii, intr-un anumit sens, si continuam cu demersul legal pentru ca noi credem ca legea si Constitutia ne permit sa dezvoltam si sa operam in mod legal retele de distributie de energie electrica. Consideram ca, la fel ca in telecom, energia este un domeniu unde preturile din piata sunt peste puterea de cumparare a consumatorului din Romania.
RCS&RDS opereaza in prezent pe piata de furnizare de energie electrica, o piata liberalizata.
- ‘Suntem prezenti pe piata de furnizare de energie electrica. Folosim reteaua distribuitorului, cumparam energia en gros si o vindem catre clientii finali. Vrem sa fim detinatori de retea astfel incat sa putem sa controlam operational reteua, sa o dezvoltam noi si sa avem costurile noastre astfel incat sa dam un serviciu mai eficient consumatorului. Serviciul de distributie este o pondere de 35-40% din serviciul total si serviciul de distributie nu a evoluat intr-un anumit sens in timp si noi credem ca acolo este loc de eficientizare.
- Am solicitat licenta pentru retea de distributie in doua zone pilot, printre care Oradea. Interpretarea altor operatori si a ANRE este ca legea nu permite, interpretarea noastra este ca legea permite si atunci avem o disputa si mergem in demersul legal cu ANRE, in sensul ca discutam contextul legal si vom merge pe calea legala astfel incat sa vedem daca demersul nostru este cel corect sau nu. Noi zicem ca este corect si in interesul consumatorilor. Vom parcurge toti pasii legali necesari astfel incat sa obtinem legal posibilitatea de a a da serviciul de distributie energie electrica.
- Investitia este corelata cu posibilitatea de a face reteua de distributie. Daca vom obtine licenta vom investi sume semnificative. Noi am vrea sa facem cat mai repede.
- Si in telecom, la fel se spunea despre noi, acum multi ani de zile, ca am intrat in telefonie fixa, internet, mobil si ca nu avem un demers pe termen lung, ci unul pe termen scurt, ca vrem sa vindem compania si ca tocmai de aceea dam niste preturi ca sa atragem consumatori. Am demonstrat ca de fapt, compania nu este de vanzare si demersul este pe termen lung”, a declarat Valentin Popoviciu.
Operatorul, controlat de oradeanul Zoltan Teszari, vinde in prezent energie electrica catre clientii companii, iar anul acesta, potrivit lui Valentin Popoviciu, va furniza energie electrica si catre clienti persoane fizice.
In afara de RCS&RDS, si Telekom si alte doua firme de comunicatii prin cablu, respectiv Digital Cable Systems si AKTA Telecom, ambele operand sub acelasi brand AKTA si avand o structura similara a actionariatului, vor sa devina furnizori alternativi de energie electrica.