Sari direct la conținut

Reacția Euroins, după afirmațiile privind un posibil nou faliment RCA: Solvabilitatea este peste cerințele legale / EIOPA face propriul audit

HotNews.ro
Eurohold, sediul central, Foto: Eurohold
Eurohold, sediul central, Foto: Eurohold

​Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins, a reacționat vineri față de afirmațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind „posibilitatea unui nou faliment RCA”, dar și față de îngrijorările exprimate de Guvern care așteaptă explicații de la ASF, inclusiv despre solvabilitatea Euroins, subliniind că și-a consolidat recent poziția financiară peste cerințele legale, iar riscurile cedate în reasigurare vor fi auditate și de EIOPA – autoritatea europeană de asigurări.

Ce spune grupul bulgar despre recenta consolidare financiară a Euroins România

Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, a anunțat vineri „legat de cele mai recente afirmații și speculații din spațiul public, că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.”

  • „În 2022, Euroins România a achitat despăgubiri pentru 160.000 de dosare de daună pentru accidente produse în România și în străinătate, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei.
  • Euroins România are acorduri de plată directă cu peste 1.000 de service-uri auto din România, cărora termenul mediu de plată este între 5 și 10 zile, mult mai rapid decât obligația legală de plată în 30 de zile.”, se arată în comunicatul Eurohold.

Grupul mai spune că ”aproape 80% dintre acțiunile în instanță în care este implicată societatea Euroins România sunt îndreptate împotriva unui număr foarte mic de service-uri și clienți ai acestora, și toate au ca obiect de litigiu operațiuni de reparații facturate la valori de peste 3 ori peste prețurile medii de piață.”

  • “Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România.
  • Într-un stat european guvernat de legi naționale și europene, este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâți să contribuie la stabilitatea pieței asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ținta speculațiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat și continuă să afecteze pe toți și mai ales pe cetățeni.
  • Suntem încrezători că autoritățile statului român au capacitatea de a discerne și analiza toate acțiunile întreprinse de compania noastră încă de la intrarea pe piața românească în 2007 pentru a întări și consolida Euroins”, a declarat Kiril Boshov, președintele Consiliului Director al Eurohold, acționarul Euroins Romania.

Grupul mai arată că Euroins România a plătit anul trecut peste 300 de milioane de lei reprezentând impozite și contribuții către diferite autorități și instituții, inclusiv aproape 70 de milioane de lei reprezentând finanțare (contribuție specială) acordată FGA pentru acoperirea pagubelor cauzate de falimentul City Insurance.

Riscul reasigurat transferat către EIG Re – peste 300 milioane de euro / EIOPA face propriul audit

Grupul bulgar amintește că Euroins România a semnat recent un nou acord de reasigurare cu EIG Re EAD, un reasigurător cu 20 de ani de experiență care face parte din EIG Group, ceea ce reprezintă „o măsură comună pentru toate marile grupuri de asigurări, dintre care unele operează și pe piața românească”.

Grupul a dat noi detalii despre contractul de reasigurare și a anunțat că activitatea de reasigurare va fi auditată și de EIOPA – Autoritatea europeană de asigurări.

  • „EIG RE face parte, de asemenea, din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro și active de 2 miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).
  • În ceea ce privește auditurile în curs de desfășurare pentru activitatea de reasigurare a Euroins România, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acționarii (BERD și Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii actuariale din lume pentru a efectua un audit independent al activității de reasigurare.”, spune Eurohold.

Eurohold acuză din nou experți din sectorul asigurărilor că încearcă să destabilizeze piața de asigurări

Grupul bulgar mai consideră că „în contextul general actual, întrucât operam cu toții pe o piață matură, ar fi o opțiune înțeleaptă pentru orice companie de asigurări să se abțină de la creșterea prețurilor în lipsa unor motive raționale temeinice, pentru a încerca să protejeze cât mai bine consumatorii români.”

Nu în cele din urmă, conducerea Eurohold spune că „este preocupată de acțiunile mai multor experți din sectorul asigurărilor și de competența și profesionalismul acestora. Conducerea Grupului speră ca astfel de experți, care încearcă să destabilizeze piața asigurărilor din România prin interpretări personale, să suporte rigorile legii.”

Scandalul creșterii RCA: Premierul așteaptă soluții de la ASF / Contre între Ciolacu și Cîțu

Noile tarife de referință RCA care sunt mai mari și cu peste 41% față de anul trecut au provocat o undă de nemulțumiri la nivelul Guvernului, iar premierul Nicolae Ciucă așteaptă acum explicații de la Nicu Marcu, președintele ASF, inclusiv despre situația financiară a Euroins, liderul RCA cu peste 2,5 milioane de contracte de asigurări auto, au declarat joi surse guvernamentale.

Surse oficiale guvernamentale au declarat joi că premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ceva timp în urmă cu Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a comunicat că ar fi o problemă la liderul RCA, Euroins.

  • ”Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, au declarat joi surse guvernamentale.

ASF are demarat un amplu proces de control în privința solvabilității Euroins și Guvernul așteaptă finalizarea acestei analize și măsuri care să nu afecteze populația, așa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din asigurări, ultimul cel de la City Insurance.

Cu o zi în urmă, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat despre majorarea poliţelor RCA că este posibil să fie un faliment anunţat şi că este ferm convins că guvernul va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată, potrivit News.ro.

  • ”Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Despre audierea conducerii ASF, Ciolacu a spus că un vicepreşedinte ASF i-a cerut o audienţă, iar preşedintele ASF a cerut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă are informaţii privind un posibil faliment pe piaţa RCA, Marcel Ciolacu a răspuns că aceste decizii le iau ASF şi Guvernul.

  • ”Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate. A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că cei de la ASF, împreună cu Guvernul României, vor lua decizia cea mai bună. Dacă este o decizie prin OUG, va veni în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

Fostul premier Florin Cîţu a reacționat joi față de aceste declarații, susținând că liderul PSD Marcel Ciolacu trebuie să plece imediat şi că ”are datoria să le spună urgent românilor la ce companie s-a referit când a spus că urmează un „faliment anunţat” pe piaţă asigurărilor din România”, scrie News.ro.

  • ”Dacă are informaţii nu poate să-i lase pe români să cumpere poliţe de asigurare la o companie despre care el ştie că intră în faliment. Astfel de declaraţii, din partea unui oficial cu acces la informaţii confidenţiale, erau urmate imediat de o demisie în orice ţară civilizată”, a mai spus senatorul PNL.

ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA

După scandalul iscat de creșterea tarifelor de referință RCA, ASF a anunțat joi seara că ia în calcul plafonarea prețurilor RCA.

Plafonarea prețurilor pentru 6 luni a mai fost anunțată în luna februarie anul trecut de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, după creșterea majoră a prețurilor RCA în urma falimentului City Insurance. Proiectul a fost însă ulterior abandonat.

Adrian Câciu a anunțat pe Facebook decizia de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat în aceeași zi, în data de 18 februarie, în dezbatere publică, a stârnit controverse, nemulțumiri și de la transportatori și de la asigurători și brokeri și cam atât.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro