Sari direct la conținut

SUA: Toate statele și-au certificat rezultatul alegerilor / Ce urmează în procesul electoral american

HotNews.ro
Biden si Trump, Foto: Profimedia Images
Biden si Trump, Foto: Profimedia Images

Toate cele 50 de state SUA și Districtul Columbia și-au certificat rezultatele alegerilor pentru președinția Statelor Unite, urmând ca procesul electoral american să continue prin întrunirea Colegiului Electoral luni, relatează CNN.

Virginia de Vest a devenit miercuri ultimul stat care și-a certificat rezultatul alegerilor prezidențiale, declarându-l oficial pe președintele în exercițiu Donald Trump câștigătorul voturilor celor cinci electori ai săi.

Președintele ales Joe Biden este prognozat să obțină 306 voturi în Colegiul Electoral american în timp ce Donald Trump ar urma să fie votat de 232 de electori.

Un candidat la președinția SUA are nevoie de 270 din cele 538 de voturi totale ale Colegiului Electoral pentru a deveni președinte.

Certificările alegerilor au venit în pofida acuzațiilor nedemonstrate ale lui Trump și ale echipei sale de campanie privind fraudarea răspândită a votului în cursa prezidențială.

Zeci de procese care au contestat rezultatele scrutinului din luna noiembrie au fost respinse la nivel federal și al statelor.

Fiecare stat american are un proces diferit de a-și certifica rezultatele iar unele își certifică electorii prezidențiali separat de alegerile locale și statale.

Următorul pas important în procesul electoral american va fi întrunirea electorilor, aceștia fiind obligați prin lege să se întâlnească în prima zi de luni după a doua zi de miercuri din luna decembrie, care anul acesta cade în 14 decembrie.

Voturile electorilor sunt ulterior transmise oficialilor și numărate într-o sesiune comună a Congresului ce va avea loc în 6 ianuarie.

Unele state au legi care obligă electorii să voteze candidatul care a câștigat votul popular din stat iar în unele cazuri așa-numiții „electori neloiali” (care votează pentru alt candidat) pot fi penalizați sau înlocuiți de un alt elector.

Curtea Supremă a Statelor Unite a admis vara aceasta constituționalitatea legilor care pedepsesc membrii Colegiului Electoral pentru încălcarea angajamentului de a vota câștigătorul votului popular din statul lor.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro