Sari direct la conținut

Muzeul Van Gogh din Amsterdam: In "autoportretul" lui Van Gogh este de fapt pictat fratele sau

HotNews.ro
Autoportretul lui Van Gogh - portret al fratelui sau, Foto: Agerpres
Autoportretul lui Van Gogh - portret al fratelui sau, Foto: Agerpres

O pictura cunoscuta pana in prezent ca „autoportret”, realizata de Vincent Van Gogh, este de fapt un portret al fratelui sau Theo, au afirmat intr-un studiu experti ai Muzeului Van Gogh din Amsterdam, potrivit AFP.

„Potrivit unei opinii comune, Vincent van Gogh nu l-ar fi pictat niciodata pe fratele sau Theo, de care era dependent,” se afirmă în comunicatul emis marţi de Muzeul Van Gogh.

Insa Louis van Tilborgh, unul dintre principalii experti ai muzeului, apreciaza ca tabloul, pictat in 1887, care descrie un om purtand o palarie deschisa la culoare si o haina albastru inchis, era in realitate Theo, fratele cu 5 ani mai mic decat artistul.

„Portretul corespunde fotografiilor lui Theo”, a declarat Van Tilborgh, la o agentie neerlandeza de presa.

Celalalt autoportret al lui Vincent Van Gogh

Celalalt autoportret al lui Vincent Van Gogh

Foto: Agerpres/AP

„Aceasta concluzie este bazata pe mai multe diferente intre cei doi frati”, precizeaza comunicatul muzeului, indicand trasaturi diferite, intre care culoarea deschisa a barbii si rotunjimea urechii, „pe care Vincent nu le avea”.

„Forma si culoarea barbii lui Theo, care are o culoare apropiata mai multe de ocru decat de rosu, reprezintă un alt indiciu”, la fel ca si „culoarea ochilor si felul in care se imbraca, care se aplica pe aceasta noua abordare”.

Purtatoarea de cuvant a muzeului a declarat ca portretul a fost realizat in perioada in care cei doi locuiau impreuna la Paris, o perioada mai putin cunoscuta din viata artistului, pentru ca cele mai multe date despre artist provin din scrisorile pe care acesta le-a trimis fratelui sau.

Theo van Gogh a murit la 6 luni dupa ce Vincent s-a sinucis, in iulie 1890, intr-un camp de grau de la Auvers, langa Paris, la 37 de ani.

Muzeul van Gogh din Amsterdam gazduieste cea mai mare colectie de tablouri si scrisori ale lui Van Gogh.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro