Sari direct la conținut

​Le Point: Ucraina: Igor Kolomoisk – oligarhul din spatele favoritului la prezidenţiale

HotNews.ro
​Le Point: Ucraina: Igor Kolomoisk – oligarhul  din spatele favoritului la prezidenţiale

Bine poziţionat pentru a deveni următorul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski se luptă să risipească un zvon: un oligarh controversat ar fi principalul său sprijin.

Este vorba despre o alegere care valoarează câteva miliarde de dolari. Dacă actorul Volodimir Zelenski va câştigat alegerile prezidenţiale pe 21 aprilie, un om puternic ar putea ocupa din nou avanscena: Igor Kolomoiski, 56 de ani, a treia avere a ţării. Într-adevăr, zvonul se propagă. Oligarhul exilat în Israel ar fi principalul sponsor al candidatului care a ajuns pe prima poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale (30% din voturi), potrivit Le Point, citat de Rador.

Un semn? Omul de afaceri cu barbă albă este plin de elogii la adresa novicelui care a reuşit să îndepărteze toţi greii din politică. „Ţara nu are nevoie de Zelenski, ci de milioane de Zelenski”, s-a extaziat acesta la microfonul BBC.

O agitaţie care este de înţeles. Odată cu „înscăunarea” favoritului său, Kolomoiski şi-ar vedea inamicul declarat, actualul preşedinte Petro Poroşenko, dispărând din peisaj. Mai presus de toate, el ar putea spera să-şi recupereze activele şi să nu-şi mai facă griji în legătură cu o datorie de 2,5 miliarde de dolari solicitată de autorităţi.

Într-adevăr, înainte de a deveni ţinta regimului, oligarhul s-a bucurat de ora lui de glorie. În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia şi secesiunea din estul Ucrainei, el s-a erijat în lider de război. Până la punctul de a-i răpi statutul de vedetă lui Poroşenko, proaspăt ales în fruntea ţării.

Numit guvernator în Dnipropetrovsk, regiunea sa natală, Kolomoiski investeşte aproape 10 milioane de dolari în crearea de batalioane de voluntari pentru a opri avansul separatiştilor susţinuţi de trupele ruseşti. El a trimis 2.000 de oameni pe front, oferindu-le vehicule, benzină şi anvelope. Ordonează înfiinţarea blocajelor rutiere în Doneţk, capitala separatiştilor. De asemenea, el oferă 10.000 de dolari pentru capturarea oricărui soldat rus. Un zel lăudat de clasa politică.

Fără desfăşurarea unor astfel de mijloace, Dnipropetrovsk ameninţa că va cădea. În fine, Kolomoiski accentuează sentimentul naţionalist atacându-l direct pe Putin. „Un mic schizofrenic, incapabil şi nebun”. La care acesta îi răspunde numindu-l „hoţ”. Omul de afaceri prezent în petrol, mass-media, bănci joacă acum în ligile mari.

Poroşenko este agasat de situaţie. Dar un eveniment îi oferă ocazia de a scăpa de el. În martie 2015, Kolomoiski trimite bărbaţi mascaţi şi înarmaţi la Kiev pentru a prelua controlul asupra a două companii petroliere în care deţine acţiuni. O lovitură de forţă denunţată de Poroşenko. „Niciun guvernator nu va avea o armată privată”, avertizează el. După care, Kolomoiski este destituit din funcţie.

De atunci, imperiul său se dezintegrează. În anul următor, guvernul a decis naţionalizarea unei dintre firmele sale emblematice, PrivatBank, cea mai mare bancă ucraineană, prin injectarea a 5 miliarde de dolari. Kolomoiski este acuzat că a sifonat bani pentru proiectele sale personale şi i se cere să plătească 2,5 miliarde de dolari.

Dar care va fi atitudinea lui Zelenski faţă de Kolomoiski? Dacă va fi ales, el îi va datora în parte victoria sa. Pentru cel puţin un motiv: el va fi beneficiat de o acoperire extrem de binevoitoare a lanţului 1 + 1, deţinut timp de 15 ani de oligarh. În primul rând, cel de-al treilea sezon al serialului cult „Slujitorul poporului”, în care Zelenski întruchipează eroul (un profesor de istorie devenit preşedintele ţării), este difuzat în prezent pe 1 + 1.

Compania de producţie a candidatului a stabilit chiar parteneriate cu canalul. Apoi, campania sa electorală inundă programele. Cu o zi înainte de primul tur al scrutinului, o zi interzisă exprimării candidaţilor, 1 + 1 a difuzat un documentar în care se face un portret detaliat al lui Ronald Reagan, actorul care a devenit preşedinte al Statelor Unite. Iar vocea din documentar nu era alta decât aceea a lui Zelensky. „Eu nu sunt marioneta lui Kolomoiski”, se apără totuşi el. Şi dacă va avea succes pe 21 aprilie, el promite aplicarea legii pentru toţi. Inclusiv pentru oligarhi. „Nimeni nu va opri o anchetă”, asigură el. Kolomoiski se preface că nu aude enimic şi îşi continuă cruciada în favoarea micului nou-venit. El afirmă cu tărie: „Zelenski este un simbol! „

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro