Sari direct la conținut

Germania: Fondatorul și fostul președinte Wirecard a fost arestat alături de alți doi directori

HotNews.ro
Markus Braun, Foto: FrankHoermann-Sven Simon / AFP / Profimedia Images
Markus Braun, Foto: FrankHoermann-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

Justiția germană a anunțat miercuri arestarea fostului președinte și fondator al Wirecard alături de alți doi directori în legătură cu vastul scandal de fraudă contabilă la compania de plăți online, relatează AFP.

„Investigația intensivă a procuraturii din Munchen a arătat că acuzațiile aduse inculpaților s-au extins considerabil”, afirmă procurorii germani, notând că au stabilit că frauda a început încă din 2015.

Potrivit acestora suspecții ar fi decis la momentul respectiv să „umfle” bilanțul companiei prin artificii contabile cu scopul de a face Wirecard mai atractivă pentru clienți și investitori.

Însă inculpații „știau deja cel târziu de la sfârșitul lui 2015 că firma înregistra pierderi”, potrivit anchetatorilor germani.

Investigația a descoperit că bănci din Germania și Japonia precum și alți investitori au furnizat fonduri în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro companiei, sume „probabil pierdute datorită falimentului Wirecard”.

Fondatorul și fostul președinte al consiliului de administrație al companiei, Markus Braun, fusese deja arestat pentru falsificarea situațiilor financiare dar a fost eliberat pe cauțiune fiind din nou reținut miercuri în Munchen, asemenea celorlalți doi directori.

Catalogat drept „un scandal fără paralelă în lumea financiară” de către guvernul german, prăbușirea fostei favorite a pieței bursiere a șocat țara și plasat executivul într-o poziție delicată.

Ministrul Finanțelor german Olaf Scholz este o țintă predilectă a criticilor după publicarea recentă a unui raport care arată că acesta știa încă din 2019 că Wirecard este investigată de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania datorită „suspiciunilor de încălcare a interdicției de manipulare a pieței”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro