Sari direct la conținut

Siguranța aeriană: „lecțiile” de la 11 septembrie nu au fost folosite în fața Covid-19 (IATA)

HotNews.ro
Avioane in zbor, Foto: Max Pixel
Avioane in zbor, Foto: Max Pixel

„Lecțiile” din 11 septembrie pentru securitatea transportului aerian, adică o adaptare concertată la o nouă amenințare, din păcate nu au servit în timpul crizei Covid-19, a declarat miercuri directorul executiv al transportului aerian internațional (IATA), Willie Walsh, potrivit AFP.

La două decenii de la cele mai grave atacuri asupra solului american, comise de comandourile al-Qaeda care au deturnat patru avioane, „trăim în continuare cu consecințele lor, inclusiv un sistem de securitate și informații foarte extins”, a reamintit Willie Walsh.

Industria aeronautică globală a suferit urmări pe termen lung, fără a reveni la cifra sa de afaceri din 2000 până în 2004.

Oricât de violent a fost șocul economic în urmă cu 20 de ani, este doar o „furtună într-un pahar cu apă” în comparație cu consecințele pandemiei Covid-19, a declarat Walsh, citat într-un raport al organizației sale, care arată o scădere a venitului pe pasager-kilometru, reper pentru sector, de 65,9% între 2019 și 2020, față de 2,9% între 2000 și 2001.

La 18 luni după ce pandemia a oprit traficul aerian global, multe țări închizându-și frontierele sau impunând carantine în încercarea de a preveni răspândirea virusului, „traficul internațional rămâne la un sfert din nivelurile dinaintea crizei”, a menționat Walsh, văzând consecințele „măsurilor sanitare impuse aviației civile fără consultări demne de acest nume”.

Pentru el, una dintre lecțiile din 11 septembrie pentru securitatea transportului aerian „este să depășească modelul unic (…) care guvernează controlul pasagerilor”. „Am aflat, de asemenea, că eficiența poate fi îmbunătățită prin consolidarea încrederii grupurilor de pasageri și prin aplicarea măsurilor de securitate bazate pe riscurile reduse prezentate de majoritatea călătorilor”, a spus Walsh.

O altă lecție, potrivit acestuia, este „stabilirea unei date de expirare pentru aceste măsuri excepționale”.

Walsh, a cărui organizație militează de mult timp pentru o mai bună coordonare în vederea relansării transportului aerian internațional în fața Covid-19, a trasat „paralele” între situația de securitate de după 11 septembrie și actuala criză a sănătății și a dorit în special a se urmări „scutirea pasagerilor vaccinați de la teste și măsuri de carantină”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro