Sari direct la conținut

Foști agenți ai FSB, condamnați la închisoare după un jaf ca-n filme la o bancă, în timpul serviciului

HotNews.ro
Foști agenți ai FSB, condamnați la închisoare după un jaf ca-n filme la o bancă, în timpul serviciului

Un tribunal militar rus a menținut condamnările mai multor foști ofițeri ai FSB care au primit sentințe între 8 și 10 ani de închisoare pentru jefuirea unui om de afaceri într-o bancă în timpul serviciului, relatează Lenta.

Instanța de apel, după ce a studiat recursurile formulate de avocații inculpaților, a constatat legalitatea sentințelor. Foștii ofițeri vor fi transferați în curând în centre de detenție pentru a-și executa pedeapsele.

În ianuarie, tribunalul militar al garnizoanei din Moscova a găsit vinovați de jaf armat șase foști luptători ai forțelor speciale Alfa și Vympel din cadrul FSB.

Potrivit procurorilor militari, aceștia au deghizat atacul într-o operațiune a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei și în după-amiaza zilei de 10 iunie 2019, s-au deplasat cu o mașină blindată la sediul din Moscova al Metallurg Bank.

Agenții FSB au organizat un jaf armat ca în filme

Foștii agenți l-au așteptat aici pe antreprenorul Alexandr Yumanarov, fiind informați de un partener de afaceri al său, Boris Karamatov, că acesta se va deplasa la bancă pentru a schimba o sumă mare de ruble în dolari.

Când au observat că geanta cu bani este asupra omului de afaceri, ofițerii FSB aflați în uniformă au scos armele din dotare și l-au somat pe Yumaranov să își pună mâinile la spate, „colectând” de la acesta 136,5 milioane de ruble (22,7 milioane de dolari la cursul de azi) și dispărând apoi.

Se crede că atacul a fost pus la cale de Karamatov, cei doi oameni de afaceri încheind anterior tranzacții valutare între ei. Karamatov, un cetățean uzbek, este dat în urmărire de autoritățile ruse, procurorii crezând că la acesta a ajuns jumătate din suma sustrasă în urma jafului armat.

Agenții FSB au încercat să deghizeze atacul într-o „operațiune” împotriva tranzacțiilor valutare ilegale. Ei au fost condamnați să își execute pedepsele în colonii penale cu regim strict. Procurorii au reușit să recupereze de la aceștia 32 de milioane de ruble.

Avocații foștilor agenți au anunțat deja că vor încerca să obțină o comutare a pedepselor la Curtea Militară de Casație din Novosibirsk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro