Sari direct la conținut

Racheta căzută în Polonia la granița cu Ucraina: Ucraina cere acces imediat la locul exploziei / Anunțul lui Stoltenberg după întâlnirea NATO / Germania va ajuta Polonia cu patrule aeriene / Polonia nu va invoca articolul 4

HotNews.ro
Guvernul ucrainean la o intalnire cu omologii din SUA, Foto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia
Guvernul ucrainean la o intalnire cu omologii din SUA, Foto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministerul polonez de Externe a declarat marți noapte că o „rachetă de fabricație rusească” a ucis două persoane în satul Przewodów din estul țării. Incidentul din Polonia nu este primul în care este implicat un stat NATO. Președintele Biden a convocat o întâlnire de urgență a G7, la finalul căreia a spus că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

18:11 HotNews.ro a prezentat aici, în timp real, cele mai importante informații despre criza generată de căderea unei rachete, marți seară, în Polonia. Ne puteți urmări în continuare aici, pentru informații în timp real privind evoluția războiului din Ucraina.

18:04Rusia l-a convocat pe ambasadorul Poloniei la Moscova la ministerul de externe, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, relatează Reuters.

17:09Marea Britanie va oferi orice sprijin necesar în eforturile de a investiga incidentul se la granița Poloniei cu Ucraina și nu se va grăbi să tragă o concluzie, a declarat ministrul britanic de Externe, James Cleverly, conform BBC.

Premierul Poloniei: Explozia a fost cauzată de o rachetă rusească doborâtă „fără nicio intenție”

17:02Atât Polonia, cât şi SUA trebuie să fie de acord ca Ucraina să ia parte la ancheta privind ancheta căzută într-un sat din sud-estul Poloniei, a declarat preşedintele polonez, citat de Reuters.

„Investigaţia este făcută de experţi polonezi şi americani şi pentru ca altcineva să poată participa la aceasta ar fi necesar cel puţin acordul celor două părţi”, a spus Andrzej Duda într-o conferință de presă, după ce Ucraina a cerut acces la locul exploziei.

16:30 Explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia aflată la granița cu Ucraina a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de CNN.

15:32Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat miercuri că vor „face totul” pentru a ajuta investigația privind racheta care a căzut miercuri seara în Polonia, ucigând două persoane în apropiere de granița cu Ucraina, părând să admită că aceasta a fost lansată de sistemele antiaeriene ucrainene.

15:14Germania s-a oferit miercuri să sprijine Polonia pentru a survola spațiul aerian, conform CNN.

„Ca o reacție imediată la incidentul din Polonia, ne oferim să întărim poliția aeriană cu patrule aeriene de luptă cu avioane Eurofighter în spațiul său aerian. Misiunea ar putea începe chiar de mâine, dacă Polonia dorește”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

14:51Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, susține că Ucraina are dovezi privind implicarea Rusiei în incidentul din Polonia.

”Suntem în favoarea unei anchete comune a incidentului privind racheta care a căzut în Polonia. Suntem pregătiți să predăm dovezile pe care le avem despre implicarea rusească. Așteptăm informații de la partenerii noștri, pe baza cărora s-a ajuns la concluzia că este vorba de o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, a spus Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, pe canalul său de Twitter.

Stoltenberg: Nu avem niciun semn că Rusia pregătește un atac deliberat împotriva NATO

14:50Jens Stoltenberg, declarații la finalul ședinței NATO:

  • NATO e unit și vom face tot ce este necesar pentru a proteja aliații
  • Trebuie să rămânem vigilenți
  • Incidentul de aseară – care este responsabilitatea lui Putin – demonstrează că războiul continuă să genereze situații periculoase
  • Vedem că pot exista consecințe ale războiului Rusiei și pe teritoriul NATO
  • Explozia de ieri a avut loc după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei
  • De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina NATO și-a sporit vigilența pe flancul nostru estic și monitorizăm continuu situația
  • Investigația asupra acestui incident este în curs, trebuie să așteptăm rezultatul său, dar nu avem niciun semn că acesta a fost un atac deliberat
  • Nu avem niciun semn că Rusia pregătește un atac deliberat împotriva NATO
  • Informațiile preliminare pe care le avem sugerează că racheta a fost trasă de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei
  • Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce duce acest război împotriva Ucrainei

13:34Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”, transmite The Guardian.

13:20Kremlinul a declarat miercuri că unele țări au făcut „declarații nefondate” cu privire la explozia produsă marți pe teritoriul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Rusia nu are nimic de-a face cu incidentul, despre care a spus că a fost provocat de un sistem de apărare aeriană S-300.

Zelenski, liderilor din G20: Există un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm

12:34Lovitura cu rachetă în Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care datele de până acum arată că ar fi fost vorba totuși de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei.

  • „Există un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm (…) Aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina (n.r. – marți). Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi.
  • Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina. Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid”, a afirmat Zelenski.

Acest atac, a mai spus preşedintele ucrainean, arată adevărata atitudine a Moscovei, care ar trebui să părăsească G20, grupul celor mai dezvoltate ţări din lume: „Pentru că Rusia este un terorist şi ne protejăm de ea. Aceasta este realitatea”.

12:27Reprezentanții statelor membre NATO, reuniți miercuri, vor discuta probabil o cerere de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al alianței, a declarat premierul slovac Eduard Heger, citat de Reuters. „Este firesc ca probabil să existe pe masă o cerere pentru consolidarea spațiului aerian al țărilor de la graniță”, a spus el.

12:21Deasupra Ucrainei trebuie instituită o zonă de interdicţie aeriană, a insistat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma atacului cu rachete soldat cu două decese în Polonia vecină.

„Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are graniţe. Nu (are graniţe) pentru rachete ieşite de sub control. Nu (are graniţe) pentru ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii noştri din UE şi NATO”, a scris Reznikov pe Twitter.

„Aceasta este realitatea despre care am avertizat”, a spus el, referindu-se la numeroasele apeluri ale Kievului către statele membre NATO, încă de la începutul invaziei ruse, de a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

12:08 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, spune că în acest moment este prematur „să ne pronunțăm cu privire la cauzele incidentului din Polonia și, în consecință, și cu privire la măsuri dispuse de NATO”.

El a arătat că la această oră este în desfășurare o reuniune NATO, la finalul căreia secretaraul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, va prezenta concluziile.

„Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Biden: Explozia din Polonia, provocată de o rachetă antiaeriană ucraineană – sursă NATO

11:37Președintele american Joe Biden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia ar fi fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

11:25O nouă fotografie de la locul exploziei de marți din Przewodowo publicată de poliție.

11:22Deputata ucraineană Kira Rudik a spus, la canalul britanic Sky News, că, indiferent de originea rachetei care a lovit Polonia, în cele din urmă este vinovată Rusia, conform The Guardian.

„Chiar dacă a fost o rachetă ucraineană care a intervenit pentru a intercepta Rusia, este pentru că încercăm să ne protejăm viețile. Deci, din nou, cel mai bun răspuns aici ar fi să ne oferiți avioanele de luptă, să ne oferiți sistemul de protecție aeriană sofisticat. (…) Pentru că ceea ce se întâmplă acum este că noi luptăm pentru supraviețuire”.

Replica Ucrainei pentru Joe Biden

11:12Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că e nevoie de o investigație completă înainte de a fi trase concluzii privind lovitură cu rachete din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, conform Reuters.

În declarația sa de la finalul summitul-ui G20 de la Bali, Scholz a numit „un semn pozitiv” că Statele Unite s-au oferit să asiste Polonia în anchetă.

11:06Rusia a transformat partea de est a Europei într-un câmp de luptă imprevizibil, a reacționat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, la declarațiile lui Joe Biden, conform căruia „este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia”, scrie Reuters.

10:50Premierul Nicolae Ciucă a susținut, la începutul ședinței de guvern, că încă de marți seară România, prin „ministerele și instituțiile de linie”, a fost „în contact permanent” atât cu autoritățile poloneze, cât și cu partenerii din NATO”.

„Am fost parte la întreg procesul de analiză și urmează ca în această dimineață la ora 11.00, ora României, să aibă loc întâlnirea NATO la nivel de ambasadori și, în funcție de analiza și concluziile prezentate, vom comunica firul evenimentelor următoare”, a spus Ciucă.

10:26„Avem de-a face cu o consecință a acțiunilor Rusiei. Aceste consecințe au afectat Polonia pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, cetățeni polonezi au fost uciși”, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski despre explozia de la Przewodow, potrivit publicației Onet.

China cere „calm și reținere”

10:17Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, consideră că Occidentul sporește probabilitatea declanșării celui de-al treilea război mondial prin purtarea unui război hibrid cu Rusia, după ce două persoane au murit marți din cauza unei explozii produse de rachete, transmite agenția rusă de presă TASS.

10:15Christopher Miller, corespondentul Financial Times, spune că în această dimineață a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care este rezervat în declarații până la finalizarea anchetei: „Nu avem nimic nou de anunțat pentru că așteptăm să se încheie ancheta. După finalizarea anchetei, ne vom actualiza declarația. Este prematur să comentezi până la încheierea anchetei. Am văzut declarația lui Joe Biden”.

10:09Zona exploziei este blocată în continuare de poliție, miercuri, continuând cercetările la fața locului continuă, conform The Guardian. Reamintim că explozia s-a produs în satul polonez Przewodów, aflat chiar peste granița cu Ucraina.

09:47NATO va organiza miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, care a ucis marți două persoane, au declarat doi oficiali NATO și un diplomat europeanpentru Reuters.

09:45Toate părțile ar trebui „să rămână calme și să fie reținute în circumstanțele actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, miercuri, comentând explozia care a ucis două persoane în Polonia, conform The Guardian.

Consiliul de Securitate Națională al Poloniei se reunește din nou

09:13Consiliul de Securitate Națională al Poloniei (BBN) a declarat miercuri că se va reuni din nou miercuri, pe fondul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine, după atacul cu rachete de marți care a ucis două persoane, transmite Reuters.

09:00Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu se poate spune momentan care este originea rachetei care a ucis marți două persoane în Polonia, transmite Reuters.

08:51Explozia mortală a unei rachete pe teritoriul Poloniei „nu s-ar fi întâmplat fără atacurile oribile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat miercuri premierul olandez Mark Rutte, transmite CNN.

Rutte a postat pe Twitter o fotografie cu șefii de stat din G7 alături de membrii NATO prezenți la summitul G20 din Bali, după o reuniune de urgență organizată de grup pentru a discuta despre incidentul din Polonia.

El a mai scris că liderii au fost „uniți în mesajul nostru că mai întâi trebuie să stabilim faptele și, prin urmare, susținem ancheta Poloniei”.

„Un lucru este clar: acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără atacurile oribile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să susținem Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii rusești”, a adăugat Rutte.

08:44Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că respectă declarația Rusiei potrivit căreia rachetele rusești nu au lovit teritoriul polonez. Liderul de la Ankara crede că Moscova nu a avut „nimic de-a face cu asta”, informează Reuters.

Un avion NATO a urmărit racheta care a ajuns în Polonia

08:33Trei oficiali americani au afirmat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti care a vizat teritoriul ucrainean

07:59Un avion NATO care zbura marți deasupra spațiului aerian polonez ar fi urmărit racheta care a aterizat pe teritoriul Poloniei, a declarat marți un oficial militar al alianței pentru CNN, transmite The Guardian.

07:44Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, spune că a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina.

„Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului”, a scris generalul Petrescu pe Facebook.

07:40Concluziile preliminarii sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia de Ucraina, a relatat miercuri Associated Press, citând oficiali americani, transmite Reuters.

07:37Franța a îndemnat la „cea mai mare prudență” în ceea ce privește orice evaluare a originii rachetei care a căzut pe teritoriul Poloniei, membră a NATO, avertizând că „multe țări au același tip de arme, astfel încât identificarea tipului de rachetă nu va identifica neapărat cine se află în spatele ei”, potrivit agenției France-Presse citează un oficial al președinției franceze, notează The Guardian.

Ce știm până acum despre rachetele căzute în Polonia

Biden susține că este puțin probabil ca rachetele să fi fost trase din Rusia și a mai adăugat că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie

Presa din Rusia scrie că Occidentul pregătește un scandal. „De unde „zbura” muniția, la momentul scrierii acestui articol, nici autoritățile poloneze, nici serviciile speciale, nici armata nu puteau stabili. Sau nu au vrut să împărtășească aceste informații cu publicul, gândindu-se la cum le- ar putea fi folosit acest incident.

Destul de așteptat și previzibil, Biroul Președintelui Ucrainei a început să împrăștie scandalul, scrie Pravda.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia nu a lovit ținte de la granița Ucrainei cu Polonia și spune că totul este o provocare, potrivit Reuters. „Nu au fost lovituri asupra unor ținte din apropierea graniței de stat dintre Ucraina și Polonia. Fragmentele care apar în presă nu au nimic de-a face cu armele rusești”, se precizează pe contul de Telegram al Armatei Ruse.

Un fost comandant NATO spune că este „improbabil și ilogic” ca Rusia să atace în mod deliberat Polonia

„Dacă ești Putin și te-ai hotărât să ataci NATO, nu începi prin a lansa rachete aleatorii aiurea, într-un câmp din Polonia”, a declarat amiralul James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO la MSNBC. „Aș spune că e vorba de rachete rătăcite. Pur și simplu rachete care s-au rătăcit”, a mai spus amiralul.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord consideră un atac asupra unui membru ca pe un atac asupra tuturor. „Nu suntem încă acolo. Să respirăm adânc și să punem faptele pe masă”, a spus Stavridis.

Premierul Poloniei le-a cerut polonezilor să rămână calmi

În fața jurnaliștilor, Morawiecki a declarat că forțele de securitate și experți internaționali se află la Przewodów, în estul Poloniei, unde două persoane au fost ucise, pentru a încerca să determine cauza exploziei.

El a repetat mai multe măsuri deja anunțate, inclusiv o pregătire militară sporită și discuții cu aliații NATO despre o reuniune în temeiul articolului 4 între statele membre. De asemenea, va intensifica monitorizarea spațiului său aerian.

Guvernul României anunţă că analizează situaţia și este pregătit „să procedăm în funcție de evoluția situației”.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a transmis Executivul într-un mesaj pe Facebook.

Și Ministerul Apărării Naționale anunță că monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața.

„Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, mai precizează MApN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro