Sari direct la conținut

„Intenția Israelului a fost de a-i șterge pe palestinieni de pe fața pământului”, afirmă Africa de Sud la CIJ, denunțând „genocidul îngrozitor” din Gaza

HotNews.ro
Copii palestinieni strămutați se adună pentru a primi alimente la un punct de donații din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 7 martie 2024., Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Copii palestinieni strămutați se adună pentru a primi alimente la un punct de donații din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 7 martie 2024., Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Africa de Sud a cerut joi instanței supreme a ONU – Curtea Internațională de Justiție (CIJ) – să ordone stoparea ofensivei din zona orașului Rafah, ca parte a dosarului său de la Haga în care acuză că genocidul comis de forțele israeliene în Fâșia Gaza a atins „un nivel îngrozitor”, afirmând că Israelul „trebuie oprit” pentru ca poporul palestinian să poată supraviețui, scriu Reuters și AFP.

Curtea i-a audiat joi pe reprezentanţii Africii de Sud, iar vineri Israelul îşi va putea prezenta poziţia.

„Africa de Sud sperase, în timpul precedentei apariţii în faţa acestei instanţe, că se va pune capăt acestui proces genocidar pentru a proteja Palestina şi pe poporul său’”, a declarat Vusimuzi Madonsela, un reprezentant al Pretoriei.

„De atunci, genocidul comis de Israel a continuat în ritm susţinut şi a atins recent un nou şi îngrozitor nivel”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Israelul trebuie oprit”, cer avocații Africii de Sud

„Israelul trebuie să fie oprit. Africa de Sud este astăzi din nou în faţa dumneavoastră pentru a-i cere în mod respectuos Curţii să facă apel la puterile sale şi a dispune o soluţie care să oprească Israelul”, a afirmat Adila Hassim, un alt avocat al națiunii de pe continentul african.

Campania militară a Israelului a vizat zeci de mii de copii și femei, a distrus infrastructura civilă și a înfometat populația, a declarat și Tembeka Ngcukaitobi, tot un avocat al Africii de Sud. „Încă de la început, intenția Israelului a fost tot timpul de a distruge viața palestinienilor și de a-i șterge de pe fața pământului. Rafah este punctul final”, a susținut el.

„Foametea provocată de om”

Avocatul sud-african Max du Plessis a declarat că zonele declarate sigure de Israel sunt o „distorsiune crudă”, deoarece oamenii erau adesea prea înfometați pentru a fugi. Cei suficient de puternici pentru a pleca în adăposturi au fost uneori atacați de forțele israeliene.

„Nu există nimic umanitar în aceste zone umanitare”, a spus el. „Genocidul Israelului la adresa palestinienilor continuă prin atacuri militare și foamete provocată de om”, a adăugat avocatul.

Africa de Sud a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie la finalul lunii decembrie, acuzând Israelul de comiterea unui „genocid” în Gaza, o acuzaţie respinsă vehement de Israel.

În luna ianuarie, CIJ i-a cerut Israelului să împiedice orice eventual act de genocid şi să permită accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat pe 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte cel puţin 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu 35.272 de morţi (dintre care 39 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore) şi 79.205 de răniţi în rândul palestinienilor.

Pe 6 mai, armata israeliană le-a ordonat civililor să părăsească sectorul Rafah.

Potrivit ONU, cel puţin 450.000 de persoane au început să plece din zonă.

Audierile de joi și vineri de la Curtea din Haga se vor concentra doar pe emiterea unor măsuri de urgență, pentru a împiedica escaladarea disputei. Vor trece probabil ani până când CIJ se va pronunța asupra fondului cauzei, notează Reuters.

Hotărârile și ordinele CIJ sunt obligatorii și fără drept de apel. Deși instanța nu are nicio modalitate de a le aplica, un ordin împotriva unei țări ar putea afecta reputația internațională a acesteia și ar putea crea un precedent juridic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro