Sari direct la conținut

China își antrenează flota în exerciții navale cu un aliat vechi din Indochina

HotNews.ro
Ofițeri chinezi primiți de populația din Sihanoukville, Foto: STR / AFP / Profimedia
Ofițeri chinezi primiți de populația din Sihanoukville, Foto: STR / AFP / Profimedia

Două nave de război chineze au acostat duminică în Cambodgia, în cadrul unuia dintre cele mai mari exerciţii militare comune organizate vreodată de cele două ţări, a anunţat ambasadorul chinez la Phnom Penh, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem prieteni de neclintit” şi această cooperare este „propice pentru securitatea celor două ţări şi (…) a regiunii”, a declarat ambasadorul chinez Wang Wentian la Sihanoukville (sud-vest).

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a efectuat o vizită de trei zile în Cambodgia în aprilie, pentru aprofundarea legăturilor între cele două ţări.

Nava-şcoală Qijiguang şi nava de război amfibie Jinggangshan au acostat duminică în portul acestui oraş de coastă, pentru cincisprezece zile de manevre terestre şi maritime la care participă 760 de militari chinezi, circa 1.300 de militari cambodgieni şi unsprezece nave cambodgiene.

Cambodgia este un vechi aliat fidel al Chinei, de la care primeşte miliarde de dolari ca investiţii. La Ream, la câţiva kilometri de Sihanoukville, China a finanţat în special renovarea unei baze navale construite în parte datorită unor fonduri americane.

China vrea să controleze Marea Chinei de Sud

SUA estimează că această bază ar putea asigura Beijingului o poziţie strategică cheie în golful Thailandei, în apropierea Mării Chinei de Sud, pe care China o revendică în mare parte. Două nave de război chineze au acostat aici în decembrie, pentru prima dată de la renovarea bazei.

Preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, a declarat sâmbătă că ţara sa va apăra în mod viguros „ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Preşedintele a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”.

El nu i-a identificat pe intruşi, dar Manila şi Beijingul au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipine numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că cererile majore ale Chinei nu au niciun temei legal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro