Sari direct la conținut

Plan israelian în trei etape pentru a pune capăt războiului din Gaza / Apelul lui Biden

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

„Este timpul ca acest război să se încheie”: Joe Biden a făcut vineri apel la Hamas să accepte un plan în trei etape pentru a pune capăt războiului din Gaza propus de Israel, bazat pe o încetare a focului inițial temporară, însoțită de eliberarea ostaticilor, potrivit AFP.

Într-o alocuțiune rostită de la Casa Albă, președintele american a declarat că această foaie de parcurs, despre care a spus că a fost prezentată mișcării palestiniene Hamas prin intermediul Qatarului, este o oportunitate care „nu trebuie ratată”.

  • Prima fază ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere de șase săptămâni a trupelor israeliene din „zonele populate din Gaza”.

Potrivit democratului în vârstă de 81 de ani, încetarea luptelor ar urma să fie însoțită de eliberarea unor ostatici israelieni, în special femei și bolnavi, și de eliberarea prizonierilor palestinieni.

Această încetare temporară a focului ar putea deveni „permanentă” dacă mișcarea palestiniană „își respectă angajamentele”, a adăugat Joe Biden, făcând apel la Hamas să „accepte” acordul propus.

  • Următoarea fază a planului ar urma să includă eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza.

El a cerut guvernului israelian să reziste „presiunilor” din partea susținătorilor unui conflict „fără sfârșit”.

Pe termen lung, președintele american a vorbit despre o normalizare a relațiilor Israelului cu Arabia Saudită și despre includerea acestuia într-o „rețea de securitate regională”.

  • De asemenea, el a vorbit despre un program major de reconstrucție în Gaza, unde civilii trăiesc în prezent în „iad”, și despre dreptul palestinienilor la „autodeterminare”.

„Moment decisiv”

Joe Biden, care nu a mai schițat niciodată o foaie de parcurs atât de cuprinzătoare, a vorbit despre un „moment decisiv”, dar a recunoscut că „nimic nu este simplu”.

Hamas declarase joi că este pregătită să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza care să includă un „acord global privind un schimb” de prizonieri, dar numai dacă Israelul își oprește bombardamentele.

Israelul a jurat să „distrugă” mișcarea palestiniană aflată la putere în Gaza din 2007 și considerată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană, în urma unui atac comis la 7 octombrie de comandouri ale mișcării islamiste care s-au infiltrat în sudul Israelului din Gaza.

Peste 1.189 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene. Iar dintre cele 252 de persoane luate ostatice în timpul atacului, 121 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, armata a asediat Fâșia Gaza și a lansat o campanie de bombardamente aeriene, terestre și maritime, urmată, la 27 octombrie, de o ofensivă terestră, care a făcut până în prezent peste 36 280 de victime, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro