Sari direct la conținut

Alegeri 2024 Belgia. FOTO: Copiii regelui Philippe și reginei Mathilde au stat la coadă alături de ceilalți belgieni pentru a vota

HotNews.ro
Prințesele și prinții din Belgia, la coadă la vot, Foto: NIEBOER/PICTURE PRESS EUR / Sipa Press / Profimedia
Prințesele și prinții din Belgia, la coadă la vot, Foto: NIEBOER/PICTURE PRESS EUR / Sipa Press / Profimedia

Copiii regelui Philippe și reginei Mathilde ai Belgiei au votat pentru prima dată la alegerile de duminică, scrie Euronews, și au stat la coadă pentru a ajunge la urne. Belgienii votează duminică la europarlamentare, dar și în alegerile municipale și federale.

Prințesa Elisabeta, Prințul Gabriel, Prințul Emmanuel și Prințesa Eléonore – cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani – au votat pentru prima dată în această dimineață la Laeken, la nord de Bruxelles.

Cei patru au fost surprinși în timp ce stăteau la coadă la secția de votare, alături de ceilalți cetățeni.

Părinții lor nu au votat, așa cum este tradiția, pentru a-și păstra poziția neutră de șef de stat.

Belgia este întotdeauna una dintre țările cu cea mai mare prezență la vot la alegerile europene, prezența de data trecută ajungând la 88,47%, mai mare decât media UE de 50,66%.

Această prezență ridicată se poate datora faptului că votul este obligatoriu în Belgia.

Începând cu aceste alegeri europene, cetățenii pot vota de la vârsta de 16 ani, ceea ce ar trebui, de asemenea, să crească participarea.

Cei care nu participă la procesul electoral pot fi sancționați cu amendă, iar dacă nu votează la patru alegeri în decurs de 15 ani, își pot pierde dreptul de vot.

Belgienii votează duminică nu doar la europarlamentare, dar și în alegerile municipale și federale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro