Sari direct la conținut

Austria organizează alegeri generale pe 29 septembrie, cu extrema dreaptă favorită

HotNews.ro
Miting al Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, formațiune pro-Rusia, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, Foto: Tobias Steinmaurer / AFP / Profimedia
Miting al Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, formațiune pro-Rusia, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, Foto: Tobias Steinmaurer / AFP / Profimedia

Următoarele alegeri legislative din Austria vor avea loc pe 29 septembrie a anunțat marți cancelarul conservator, a doua zi după alegerile europene în care extrema dreaptă (Partidul Libertății FPÖ) a fost triunfătoare, potrivit AFP.

„La reuniunea Consiliului de Miniștri” prevăzută pentru miercuri, „data de 29 septembrie va fi stabilită pentru alegerile naționale”, a scris Karl Nehammer pe X, punând capăt suspansului de mai multe luni.

Conservatorii, care se află la putere în această țară prosperă din Europa Centrală din 1987, s-au clasat pentru prima dată duminică pe locul al doilea la un scrutin național, dar se află la mică distanță de extrema dreapta.

Partidul naționalist FPÖ este de asemenea așteptat să câștige alegerile legislative, cu un scor estimat între 26% și 31%, în funcție de sondaje, față de aproximativ 21% pentru partidul conservator ÖVP, care se află la egalitate cu social-democrații.

Aceste alegeri au loc la cinci ani de la precedentul scrutin, care a consemnat apariția fără precedent a unei coaliții între conservatorii conduși de tânărul Sebastian Kurz și Verzi.

Guvernul precedent, format de ÖVP și extrema dreaptă, s-a prăbușit în urma unor acuzații de corupție, care l-au prins din urmă pe Kurz însuși în toamna anului 2021.

Ministrul său de interne Karl Nehammer i-a succedat în funcția de cancelar la scurt timp după aceea.

Gestionarea mai dificilă decât de obicei a pandemiei Covid-19 și inflația foarte ridicată și-au lăsat amprenta. Iar alianța ecologist-conservatoare a cunoscut tensiuni tot mai mari între interesele economice și protecția climei.

Componența următoarei coaliții este foarte incertă, cu o ofertă politică fragmentată și cu un număr record de formațiuni preconizate.

Pentru prima dată, Austria ar putea fi guvernată de cel puțin trei partide, fără ca niciuna dintre formațiunile aflate în cursă să poată aduna între ele majoritatea mandatelor în Parlament, așa cum s-a întâmplat până acum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro