Sari direct la conținut

Iohannis: Solicit decidenților politici să înceteze experimentele fiscale cu economia României / Guvernul să vină cu un buget realist

HotNews.ro
Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis s-a lansat într-un nou atac la adresa puterii PSD-ALDE acuzând „grava lipsă de responsabilitate, seriozitate și viziune” în cazul unor măsuri guvernamentale. „Solicit decidenților politici să înceteze experimentele fiscale”, a spus șeful statului, calificând, în context, drept „inadmisibil” faptul că nu există o proiecție bugetară pentru anul în curs.

Iohannis a trecut în revistă cele mai cotroversate măsuri ale Guvernului, comentând că toate „înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor și a familiilor lor” care vor plăti nota de plată.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate și de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu și lung.
  • Am văzut cum, fără consultări și fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe și impozite introduse prin ordonanța de urgență 114, pe care însă guvernanții le-au negat continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimțit constrângeri drastice
  • Am asistat la prăbușirea cotațiilor de pe piața bursieră, inclusiv pentru companiile românești importante, fapt fără precedent pentru o economie în creștere. Totodată, suntem în situația în care însăși existența pilonului II de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător și modul în care autoritățile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori cel puțin pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor și a familiilor lor. În cele din urmă, cetățenii vor fi cei care vor achita nota de plată, așa cum se întâmplă adesea
  • Solicit decidenților politici să coboare cu picioarele pe pământ și să înceteze experimentele fiscale cu economia României
  • Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi vinovați de serviciu, ba sunt companiile multinaționale, ba este Banca Națională, doar pentru a ascunde incompetența propriilor miniștri și lipsa de soluții față de nevoile românilor.
  • Este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecție bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile.
  • Am văzut cum se laudă PSD, în mod speculativ și zic eu, acum, naiv, cu creșterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanța ANAF. În raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat inițial prin Legea bugetului, deși PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puțin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanță fiscală nu se cheamă.
  • Ce vedem la PSD e preocuparea de a găsi vinovați de serviciu pentru a ascunde incompetența propriilor miniștri
  • Solicit Guvernului să vină cu un buget realist, pe baze credibile. Am văzut cum se laudă PSD speculativ și naiv cu creșterea veniturilor bugetare. În raport cu 2016 ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere.

PSD, pe Facebook: Președintele Iohannis nu înțelege nimic din economie

PSD a reacționat, marți seara, la declarațiile lui Klaus Iohannis, afirmând că șeful statului ” nu înțelege nimic din economie”. Social-democrații îi sugerează președintelui ”să trateze mai în serios lucrurile”, potrivit Mediafax.

”Președintele Iohannis nu înțelege nimic din economie. La începutul guvernării PSD, Iohannis spunea că programul de guvernare e nerealist și că economia va intra în colaps. În realitate, România a avut cea mai mare creștere economică din Europa. Când spunea că nu vor mai fi bani de salarii și pensii, în realitate veniturile românilor au crescut, în termeni reali, cu 18,6% pentru pensionari și cu 20,3% pentru salariați. Când spune că stăm rău cu absorbția fondurilor, în realitate România a recuperat întârzierea lăsată de Cioloș și a ajuns la media UE. Prin urmare, de câte ori Iohannis spune că economia va merge rău, trebuie să ne așteptăm că va merge bine. Dacă este atât de preocupat de economie, îi sugerăm să trateze mai serios lucrurile”, se arată într-o postare pe Facebook a PSD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro