Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 814: Trupele ruse au extins linia frontului cu 70 de kilometri în regiunea Harkov / Ucraina a lovit cu drone infrastructura petrolieră rusească de la Novorossiisk / Putin pune sub semnul întrebării legitimitatea politică a lui Zelenski

HotNews.ro
Soldați ucraineni la antrenamente de luptă în tranșee, regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia
Soldați ucraineni la antrenamente de luptă în tranșee, regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Situația este stabilizată în Harkov, a spus vineri Volodimir Zelenski, adăugând că forțele inamice au înaintat cel mai mult 10 kilometri în regiune. Rusia desfășoară în Harkov o ofensivă ce i-a adus cele mai mari câștiguri teritoriale de după sfârșitul anului 2022, dar un înalt oficial militar din cadrul NATO a spus că forțele Moscovei „nu dispun de forțele necesare pentru a realiza o breșă strategică”. „Ele nu au nici competențele, nici capacitatea de a face acest lucru”, a declarat joi seară comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Christopher Cavoli.

08:23Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 814 – LIVE pe HotNews.ro:

01:15Zelenski este la rândul său rezervat faţă de ideea unui armistiţiu olimpic: „Cine va garanta?”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce anterior şi preşedintele rus Vladimir Putin exprimase o poziţie asemănătoare.

00:16 „Bravo lor”: Casa Albă ironizează îmbrățișarea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin

23:24 Ucraina a lovit cu drone infrastructura petrolieră rusească de la Novorossiisk

Terminalul petrolier rusesc Importpischeprom şi portul petrolier Sheskharis din Novorossiisk, la Marea Neagră, au fost lovite în cursul nopții trecute de drone ucrainene.

Reuters relatează, citând mai multe surse din industrie şi date ale bursei londoneze, că portul Novorossiisk a fost închis la scurt timp după atac, însă ulterior la Sheskharis s-a reluat încărcarea din port şi de la terminalul de carburant. Încărcarea produselor petroliere de la terminalul Importpischeprom este încă întreruptă, afirmă sursele respective.

Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră, vital pentru exporturile de ţiţei şi produse petroliere şi pentru tranzitul acestora în sudul Rusiei, fiind implicat de asemenea în transportul de cereale, cărbune, îngrăşăminte, cherestea, produse alimentare şi chimice.

22:30 Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie, asigură Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat vineri legislaţia care permite mobilizarea deţinuţilor şi a declarat că, pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.

Putin pune sub semnul întrebării legitimitatea politică a lui Zelenski

22:06Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate

Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora, a anunțat vineri Ministerul de Externe, citat de AFP.

La 23 aprilie, autoritățile ucrainene au suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care trăiesc în străinătate.

20:08Alte patru publicații rusești sunt interzise în UE. Moscova amenință cu represalii

Uniunea Europeană a anunțat vineri că suspendă distribuția a patru publicații rusești pe teritoriul comunitar, în pofida unui avertisment de la Moscova legat de faptul că o asemenea decizie va atrage represalii prompte, informează Reuters.

19:43Putin pune sub semnul întrebării legitimitatea președintelui Zelenski. „Rusia va dori să fie sigură că semnează cu persoana care trebuie”

Președintele rus Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării legitimitatea politică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, când a fost întrebat vineri despre lipsa intenţiilor de organizare a unor alegeri prezidențiale în Ucraina la acest moment.

Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE

18:26„Nu aveți încredere în Putin” când spune că nu va invada orașul Harkov, afirmă fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko

Poroșenko spune că nimeni nu ar trebui să aibă încredere în Vladimir Putin atunci când acesta spune că nu va invada al doilea oraș din Ucraina, Harkov, potrivit AFP.

Liderul rus nu are posibilitatea de a cuceri Harkovul în acest moment din cauza forțelor defensive ale Ucrainei, a spus el.

17:58Moldova negociază un acord de securitate cu UE. Maia Sandu: „O umbrelă pentru activități deja existente și, sperăm, altele noi”

Preşedinta Maia Sandu a confirmat vineri la Berlin relatările din mass-media conform cărora Republica Moldova negociază un acord de securitate cu Uniunea Europeană.

17:42Putin dă de înțeles că nu va respecta armistițiul olimpic

Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va respecta armistițiul olimpic și că va continua să lupte în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, contrar dorinței omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Aceste principii olimpice, inclusiv armistițiul olimpic, sunt corecte (…) Dar puține țări din istorie l-au respectat, cu excepția Greciei antice”, a declarat Putin presei ruse la finalul unei călătorii de două zile în China.

Rusia construiește un nou gazoduct către China

16:48Consiiul Europei își reafirmă susținerea pentru Ucraina la aniversarea a 75 de ani de existență. Ungaria a respins declarația, relatează AFP.

Țările membre ale Consiliului Europei și-au reafirmat vineri susținerea pentru Ucraina în lupta sa contra Rusiei cu ocazia evenimentului prilejuit de aniversarea a 75 de ani de existență.

Consiliul a declarat că atâta timp cât nu se prefigurează o pace „justă și durabilă”, sprijinul său pentru Ucraina este neclintit împotriva Fedarației Ruse. „Este o prioritate strategică”, spune Consiliul care anunță că „suntem determinați să susținem Ucraina și poporul ucrainean”.

Ungaria, Armenia, Serbia și Turcia nu s-au alăturat acestei declarații.

16:15Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1

Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China. „Intenţionăm să finalizăm analiza şi să semnăm în viitorul apropiat un contract pentru construcţia unui gazoduct cu o capacitate de 50 miliarde metri cubi de gaze prin teritoriul Mongoliei”, a declarat vicepremierul Alexander Novak.

Cantitatea de 50 miliarde metri cubi este aproape de nivelul transportat prin gazoductul Nord Stream 1, care a fost avariat în 2022.

15:53 Rusia susține că a ocupat 12 localități din regiunea Harkov în ultima săptămână, potrivit AFP

15:37 Marea Britanie a anunțat vineri că va impune noi sancțiuni, împreună cu partenerii să internaționali, care să vizeze încercările rusești și nord-coreene de a ocoli sancțiunile ONU cu un comerț de tipul „armament pentru petrol”.

„Sancțiunile scot în evidență eforturile maligne ale Rusiei și DPRK (Coreea de Nord) de a evita sancțiunile privind produsele petroliere, ce facilitează programele ilegale militare ale DPRK”, a transmis guvernul britanic.

Trupele ruse au extins linia frontului cu 70 de km în regiunea Harkov

15:16Trupele ruse au extins linia frontului a luptelor active cu aproape 70 de kilometri în regiunea Harkov pentru a forța Ucraina să folosească brigăzi suplimentare din rezerve, potrivit comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), Oleksandr Sîrski, citat de Kyiv Post.

Din cauza complicațiilor situației din est, generalul-colonel Sîrski a lucrat timp de mai multe zile la rând cu unitățile angajate direct în operațiuni de luptă în regiunea Harkov.

Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pe axa Strilecha-Liptsi, în încercarea de a captura Vovchansk, de a obține acces în continuare la Bilyi Kolodyazh și de a lansa o ofensivă spre ariergarda trupelor ucrainene, notează sursa citată.

15:06 Volodimir Zelenski a promulgat legea care permite unor categorii de condamnați să servească în armată, potrivit datei de baze a parlamentului ucrainean.

De asemenea, președintele ucrainean a promulgat o lege care majorează amenzile pentru cei care nu respectă regulile de mobilizare în armată, transmite Reuters.

14:52 Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat vineri că Londra este un participant de facto la războiul din Ucraina din cauza armelor pe care le furnizează Kievului și că furnizează, de asemenea, informații în timp real.

Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a făcut aceste declarații la postul de televiziune de stat rus Rossiya-24. (Reuters)

Guvernatorul Harkovului: Rușii sunt pe cale să facă praf Vovchansk

14:07 Guvernatorul regiunii Harkov a declarat vineri că forțele rusești sunt pe cale să distrugă orașul Vovchansk și avansează spre orașul Lukiantsi.

Armata rusă a recurs adesea la distrugerea orașelor ucrainene pentru a le cuceri, precum Bahmut anul trecut și Avdiivka în februarie, folosind bombardamente masive pentru îndepărta forțele de apărare, notează France Presse.

„Inamicul a început să distrugă Vovchansk, folosind tancuri și artilerie. Nu este doar periculos să te afli acolo, ci este practic imposibil”, a declarat guvernatorul Oleg Synegubov în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, aproximativ 200 de civili au rămas în oraș, care se află la aproximativ cincizeci de kilometri de capitala regională Harkov și care avea o populație de aproximativ 18.000 de locuitori înainte de război.

13:33 Cucerirea orașului ucrainean Harkov nu este parte a planului actual al Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin, adăugând că forțele Moscovei care operează în apropiere creează o „zonă tampon” pentru siguranța Rusiei.

Toate operațiunile militare merg potrivit planului, a mai spus Putin într-o conferință de presă în China.

13:24 Ucraina a atacat în cursul nopții o substație electrică din Crimeea ocupată și un depozit petrolier și o gară din portul rusesc Novorossiisk, precum și o rafinărie din Tuapse, a declarat pentru Reuters o sursă de informații de la Kiev.

Atacul cu drone asupra rafinăriei a provocat daune care vor necesita reparații, a precizat sursa. Lovitura asupra centralei electrice din Sevastopol a provocat întreruperi de energie electrică, a adăugat aceasta.

Trei avioane rusești, distruse de ucraineni la baza Belbek

12:51Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.

12:38 Rusia și China se așteaptă să semneze „în viitorul apropiat” contractul privind gazoductul Power of Siberia-2, care va transporta gaz rusesc către China, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax.

Rusia poartă discuții de ani de zile cu privire la construcția gazoductului Power of Siberia-2, care va transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Yamal din nordul Rusiei către China, via Mongolia.

Novak, omul de bază al lui Vladimir Putin în domeniul petrolului și gazelor naturale, face parte din delegația oficială rusă aflată în prezent în vizită în China, dar directorul general al Gazprom, Alexei Miller, nu face parte din aceasta. (Reuters)

11:47 Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă pentru a contracara înaintarea rusă din regiunea Harkov, unde situația este „deosebit de dramatică”, a declarat vineri ministrul gemrna de externe.

Este important să se taie rutele rusești de aprovizionare și să se dea Ucrainei arme „care pot fi folosite pe distanțe medii și lungi”, a declarat Annalena Baerbock în marja unei întâlniri a miniștrilor de externe din Strasbourg.

„Lucrăm cu alți parteneri pentru acest lucru”, a spus ea, adăugând că, în general, este o situație „extrem de dificilă”. (Reuters)

Zelenski: Situația este stabilizată în Harkov

10:52 Forțele rusești au avansat 10 kilometri într-o zonă din regiunea Harkov, dar situația este „stabilizată” vineri, a declarat Zelenski, potrivit RBC-Ucraine.

„Astăzi, forțele noastre de apărare i-au stabilizat pe ruși unde sunt acum. Cel mai avansat punct al înaintării lor este de 10 km”, a spus președintele ucrainean.

10:35Armata ucraineană spune că inamicul rus a avut și ieri pierderi mari: 1410 soldați, 18 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 38 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 2 avioane, 1 elicopter, 56 diferite vehicule și cisterne și 7 echipamente speciale.

Rusia: Vom răspunde la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului

10:03 Premierul Marcel Ciolacu a dat, vineri, asigurări că România va menţine ajutoarele pe care le acordă refugiaţilor ucraineni. El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că în momentul de faţă există 84.000 de cetăţeni ucraineni stabiliţi în România după declanşarea războiului.

„O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni. Ştiţi foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulţi dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoţi, i-am încadrat în sistemul şcolar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învăţământ. Până acum am avut un efort de la bugetul statului decontat prin fonduri europene. România va continua să susţină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este şi normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului”, a afirmat Ciolacu. (Agerpres)

09:51Rusia va răspunde cu aceeași măsură la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului, a declarat Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe, pentru TASS.

Potrivit lui Ryabkov, Occidentul a adoptat o poziție de incertitudine strategică și ambiguitate față de Rusia, încercând să îngreuneze capacitatea Moscovei de a prezice cum va reacționa NATO în diferite situații, inclusiv în domeniul armelor nucleare.

„Rusia va pune deoparte subiectul `liniilor roșii` și va răspunde Occidentul în oglindă”, a spus Ryabkov într-un interviu pentru agenția de stat rusă TASS.

Ucrainenii spun că au doborât 20 de Shahed

09:12 Forțele aeriene ucrainene au transmis că rușii au atacat peste noapte cu 20 de drone Shahed-131/136, lansate din regiunile Primorsko-Akhtarsk și Kursk din Rusia.

„În respingerea atacului aerian au fost implicate avioane de vânătoare și forțe de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei și unități de război electronic. Ca urmare a luptei aeriene, toate cele 20 de Shahed inamice au fost doborâte în regiunile Harkov, Poltava, Viniția, Odesa și Nikolaev”, se afirmă într-o postare pe Telegram.

08:41 O substație electrică a fost avariată în Sevastopol (Crimeea) în urma unui atac cu drone , a declarat guvernatorul rus Mihail Razvozhaev pe Telegram.

„Vor exista pene de curent izolate. Având în vedere situația, am luat decizia de a anula cursurile în toate școlile, instituțiile de învățământ secundar profesional și grădinițele”, a anunțat el.

Guvernatorul regiunii de graniță Belgorod a afirmat că o mamă și copilul ei în vârstă de patru ani au fost uciși într-un atac cu drone asupra satului Oktiabrski

O mașină în care se aflau patru persoane a fost ținta unei drone, mama a murit pe loc, iar copilul ei de 4 ani a decedat la spital în urma rănilor suferite, a declarat Viaceslav Gladkov, adăugând că o altă dronă a vizat o benzinărie din apropierea satului Besonovka. (Reuters, AFP)

Rușii afirmă că au interceptat peste 100 de drone azi-noapte

08:24 Ministerul apărării de la Moscova a afirmat pe Telegram că forțele sale au interceptat și anihilat azi-noapte peste 100 de drone aeriene în Crimeea și trei regiuni rusești și șase drone navale pe Marea Neagră.

„Apărarea antiaeriană de serviciu a distrus și interceptat 51 de drone deasupra teritoriului peninsulei Crimeea, 44 de drone deasupra teritoriului regiunii Krasnodar, 6 drone deasupra teritoriului regiunii Belgorod și o dronă deasupra teritoriului regiunii Kursk. În timpul nopții, aviația navală și navele de patrulare ale Flotei Mării Negre au distrus 6 ambarcațiuni fără echipaj în apele Mării Negre”, afirmă ministerul rus al apărării.

07:56Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a negat din nou că țara ei face comerț de armament cu Rusia, a scris vineri agenția de stat KCNA din Coreea de Nord. Kim Yo Jong a afirmat că sistemele de armament recent dezvoltate și modernizate de Coreea de Nord nu sunt destinate vânzării către alte țări, transmite Reuters.

Ea a declarat că „teoria” ce se referă la acordul privind armamentul dintre Coreea de Nord și Rusia, este ficțiune și „cea mai absurdă teorie” care nu merită evaluarea sau interpretarea nimănui, un zvon fals răspândit de forțe ostile, potrivit unui comunicat preluat de agenția nord-coreeană KCNA.

Afirmațiile ei vin în contextul în care SUA și Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme către Rusia pentru a le folosi împotriva Ucrainei. Atât Moscova, cât și Phenian au negat acuzațiile, dar s-au angajat anul trecut să-și aprofundeze relațiile militare.

Incendiu la o rafinărie din Rusia după un atac cu dronă

07:43 Autoritățile a reușit să țină sub control un incendiu la o rafinărie din orașul rus Tuapse ce a fost declanșat de un atac ucrainean cu drone, au spus oficiali din regiunea Krasnodar pe aplicația Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă mai multe imagini cu incendiul, inclusiv un clip video cu o dronă care intră în picaj spre rafinăria unde deja era un incendiu:

NATO interceptează alte tipuri de avioane rusești deasupra Mării Baltice

05:29Lovituri ucrainene în oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse: patru femei ucise. Patru femei au fost ucise joi în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un oraş ocupat de forţele ruse, au anunţat autorităţile stabilite de Moscova.

01:27 Rusia și-a schimbat strategia deasupra Mării Baltice, dar nu este clar de ce. NATO, obligată să-și intensifice ridicarea avioanelor de interceptare.

Anul trecut, NATO a transmis că avioanele de luptă aliate au decolat de peste 300 de ori pentru a intercepta avioane militare ruseşti, majoritatea incidentelor având loc deasupra Mării Baltice. De atunci, însă, NATO a observat o schimbare în ceea ce priveşte tipul de avioane ruseşti reperate în apropierea teritoriului aliat, a spus o sursă Reuters.

01:01 Șapte foști angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie, care asigurau paza lui Putin, ocupă astăzi funcții importante în noul guvern.

După preluarea oficială a noului mandat prezidenţial, președintele rus Vladimir Putin a efectuat o serie de remanieri în guvernul rus. Drept urmare, alţi doi dintre foștii angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie, FSO, care asigurau paza lui Putin, au ajuns în funcţii importante la nivelul puterii federale

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro