Sari direct la conținut

Cazul Aur Derm, crema retrasă de pe piață: Autoritățile nu intenționează să testeze și celelalte produse ale aceleiași firme

HotNews.ro
Spray Aur Derm, Foto: Laur Med Plant
Spray Aur Derm, Foto: Laur Med Plant

Autoritățile din domeniul medical nu au în vedere, în acest moment, și testarea celorlalte produse ale firmei Laur Med Plant, care produce crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, pentru care Agenția Națională a Medicamentului a cerut săptămâna trecută retragerea de pe piață, a declarat, marți, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Medicamentului, Anca Crupariu. „Este posibil să se discute, poate că Inspecția Sanitară de Stat va lua această decizie, dar deocamdată nu s-a pus problema”, a precizat Anca Crupariu.

Anca Crupariu a explicat că, fiind vorba despre produse notificate drept cosmetice și neautorizate ca medicamente, Agenția Națională a Medicamentului nu poate lua singură decizia de a verifica și celelalte produse ale firmei respective, ci doar în cazul în care Inspecția Sanitară de Stat va cere acest lucru, ceea ce, până în acest moment, nu s-a întâmplat.

Anca Crupariu nu exclude însă o astfel de posibilitate, spunând că, pe viitor, nu este exclusă și testarea celorlalte produse ale firmei Laur Med Plant, pentru a se verifica dacă și alte produse conțin substanțe farmaceutice, precum crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis.

  • Ce mai produce firma Laur Med Plant: creme, loțiuni, spray-uri și supozitoare

Firma Laur Med Plant, producătorul cremei Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, mai produce și alte câteva creme naturiste – pentru masaj, pentru îngrijirea mâinilor, cremă de gălbenele etc.

Firma produce, de asemenea, loțiuni, spray-uri și supozitoare, toate etichetate ca naturiste, potrivit site-ului Laur Med Plant.

  • De ce vrea Agenția Medicamentului să retragă Aur Derm: „Un cocktail de substanțe medicamentoase ascuns ca produs cosmetic”

Crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis va fi retrasă complet de pe piață în perioada următoare. Procedura de retragere este în curs, a declarat joia trecută, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Medicamentului, Anca Crupariu.

Firma Laur Med Plant, care produce crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, a retras acest produs de la vânzare, iar flacoanele de cremă vor fi distruse, declara la rândul său, vinerea trecută, pentru HotNews.ro, Ion Miron, administratorul Laur Med Plant.

Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conține „un cocktail de substanțe medicamentoase – diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină”, explica, joia trecută, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Aur Derm nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este „un cocktail de substanțe medicamentoase”, cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist. Ea poate cauza reacții alergice sau reacții adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluși, mai spunea purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului.

Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piață crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă și durează mult mai mult (câțiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, a explicat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului: „Un produs naturist este mai ușor de autorizat. Autorizarea de punere pe piață pentru un medicament este un studiu care durează câțiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare.”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro