Sari direct la conținut

VIDEO Apartamentele sociale din Otopeni au ajuns la apropiații primarului, care plătesc chirii lunare chiar și de un leu pe metrul pătrat, arată o investigație Buletin de București

HotNews.ro
Case noi în Otopeni, județul Ilfov, Foto: Inquam Photos / George Călin
Case noi în Otopeni, județul Ilfov, Foto: Inquam Photos / George Călin

O parte din apartamentele sociale ale Primăriei Otopeni sunt ocupate de oameni de la vârful autorității locale și din jurul primarului în funcție, liberalul Silviu Gheorghe Constantin, precum consilieri locali, directori de instituții, preoți, foști angajați în administrația locală ori membri de partid, au dezvăluit joi jurnaliștii de la Buletin de București (BdB).

Chiriile lunare pentru astfel de locuințe, a căror suprafață depășește în multe cazuri 100 de metri pătrați, sunt sub 160 de lei pe lună. În plus, agentul termic furnizat din rețeaua locală este subvenționat de la bugetul orașului, scrie BdB.

În Otopeni, spre exemplu, prețul chiriilor pentru apartamente similare variază între 2.500 și 3.500 de lei pe lună, adică de cel puțin 23 de ori mai mult, conform aceleiași surse.

Ca să evite „complicațiile” sau pentru a favoriza anumiți oameni, autoritățile locale din Otopeni au preferat să nu-i ajute pe cei mai vulnerabili cetățeni să depună dosare pentru obținerea unor astfel de locuințe, mai scriu jurnaliștii de la BdB, care notează că, potrivit experților consultați, aceasta este o practică foarte des întâlnită la nivelul întregii țări.

În urmă cu 13 ani, subprefectul de Ilfov, Andrei Scutelnicu, a primit de la Primăria Otopeni o locuință socială de aproape 100 de metri pătrați pentru care plătește lunar suma de 126 de lei. Un calcul simplu arată că, pentru fiecare metru pătrat, politicianul plătește puțin peste un leu.

Pe strada 23 august din Otopeni, vizavi de locuința socială a subprefectului Andrei Scutelnicu, se află un alt apartament social de dimensiuni similare. El este ocupat de Irina Șerbănescu, care este secretara generală a orașului Otopeni din anul 2016. Locuința socială primită de la primărie are 86 de metri pătrați, iar costul chiriei este de doar 122 de lei. În apartament, așa cum reiese din contractul de chirie, locuiește Irina Șerbănescu împreună cu soțul său, Vicențiu Șerbănescu. Până să ocupe funcția de secretară a uneia dintre cele mai bogate primării din Ilfov, Irina Șerbănescu a fost timp de mai mulți ani mâna dreaptă a primarului Silviu Gheorghe Constantin, ca șefă de birou, mai arată investigația BdB.

În funcție din 1996, Silviu Gheorghe Constantin este unul dintre cei mai vechi primari liberali din țară. Reporterii Buletin de București spun că l-au căutat în repetate rânduri pe edil, inclusiv la Primăria Otopeni, încercând să-l contacteze atât telefonic, cât și prin mesaje, însă nu au primit vreun răspuns.

Citiți integral AICI investigația Buletin de București privind apartamentele sociale din Otopeni care au ajuns la oamenii primarului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro