Sari direct la conținut

UPDATE Procesul în care Dragnea cere anularea completului de cinci judecători a fost amânat pentru 23 noiembrie

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: Hotnews
Liviu Dragnea, Foto: Hotnews

Procesul intentat de președintele PSD, Liviu Dragnea, Instanței supreme privind modul în care au fost formate completurile de 5 judecători a fost amânat pentru 23 noiembrie, din lipsă de procedură.

Liviu Dragnea contestă decizia instanței supreme de a menține completurile de 5 judecători constituite la începutul anului. Controversele privind formarea acestora au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară, scrie Mediafax. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completurile de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completurilor de 5 judecători, aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor.

În cererea de chemare în judecată consultată de Mediafax, președintele PSD acuză instanța supremă și Colegiul de conducere că și-au asumat aplicarea selectivă a prevederilor legii 304/2004, „fără nicio justificare legală, cu consecința periclitării situației juridice a proceselor înregistrate după data de 23 iulie 2018”.

Totodată, Liviu Dragnea susține că nerespectarea normelor privind compunerea completurilor de judecată și vicierea procesului de repartizare aleatorie afectează însăși legalitatea hotărârilor judecătorești promulgate ulterior datei de 23 iulie 2018, data intrării în vigoare a noilor dispoziții.

La începutul lunii octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat și Curtea Constituțională a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională între Înalta Curtea de Casație și Justiție și Parlament, pe această temă. Marea miză a demersurilor lui Dragnea este legată de procesul în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani 1/2 de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro