Sari direct la conținut

Vindecarea de hepatita C va fi posibila peste doi ani, potrivit cercetatorilor

HotNews.ro

Vindecarea de hepatita C, virus care in Spania afecteaza circa 800.000 de persoane si care cauzeaza ciroza si cancer de ficat, va fi o realitate peste doi ani, sustin cercetatorii, care au apreciat duminica drept „revolutionare” progresele inregistrate in tratarea acestei boli, informeaza agentia spaniola de presa EFE, preluata de Agerpres.

Doctorul Jacob George, profesor de gastroenterologie si hepatologie la Universitatea din Sydney (Australia) a abordat, in cadrul unei conferinte desfasurate la Taipei (Taiwan), rezultatele unui promitator studiu, aflat in faza a II-a si publicat in The New England Journal of Medicine.

Pentru prima data, s-a demonstrat „posibilitatea ca hepatita C sa poata fi vindecata”, deoarece o noua combinatie de medicamente in curs de cercetare inlatura cu succes infectia provocata de genotipul 1 al virusului hepatic C, mai greu de tratat, la pacientii care nu raspund la tratamentul prealabil, a explicat Jacob George intr-o conferinta de presa.

Potrivit medicului, bolnavii in cazul carora nu a fost eficient tratamentul cu PEG-interferon alfa si ribavirina au primit o combinatie de doi agenti antivirali (daclatasvir si asunaprevir), ceea ce a eradicat virusul din sange „la toti pacientii” care au participat la studiu.

Jacob George s-a referit, de asemenea, la rezultatele „incurajatoare” privind efectele secundare, care sunt „minore”, in niciun caz „serioase”, intre care diareea moderata.

Seful serviciului de hepatologie de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, Rafael Esteban, a semnalat pentru EFE ca hepatita C genotip 1 este cea mai frecventa, mai greu de tratat si principala cauza a cancerului hepatic si a cirozei cronice, care, in multe cazuri, se incheie cu un trasplant.

In cazul a 80% dintre cei afectati, boala va deveni cronica, 20% vor dezvolta ciroza si, dintre acestia, 25% ar putea fi afectati de un cancer de ficat, a precizat doctorul Pei-Jer Chen de la Centrul de cercetare a hepatitei din cadrul Spitalului NTU (Taiwan National University) din Taipei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro