Sari direct la conținut

Mihail Gorbaciov: Rusia merge pe calea democratica, dar a ajuns numai la jumatatea drumului

HotNews.ro
Mihail Gorbaciov, Foto: HotNews.ro
Mihail Gorbaciov, Foto: HotNews.ro

In ajunul aniversarii puciului din august, fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a facut, intr-un bilant acordat publicatiei austriece Presse, un bilant al dezvoltarii tarii in ultimii 20 de ani. De asemenea, el analizeaza situatia politica din Rusia. In opinia lui, nu va fi nici o nenorocire daca Dmitri Medvedev nu-si va depune candidatura. Iar Vladimir Putin pare, totusi, dispus sa mearga pe drumul modernizarii, scrie Nezavisimaia gazeta.

In Rusia zilelor noastre, Gorbaciov vede „doua directii antagoniste”: „Una vizeaza modernizarea ampla a tuturor regiunilor. Cealalta – teama de schimbari, care se manifesta in primul rand prin pastrarea puterii. Cu ce scop? Pentru a proteja bogatiile acumulate?”.

S-ar fi crezut ca Gorbaciov va identifica numele liderilor celor doua directii. Dar numele lui Vladimir Putin nu a rasunat in acest context drept adversar al primei orientari. „Nu conteaza care dintre cele doua directii va invinge. Daca Medvedev se va aseza in fruntea taberei reformatorilor, el va avea nevoie de un sprijin foarte puternic. Are potential”, crede Gorbaciov.

„Dar cu Putin in frunte este posibila modernizarea?”, a insistat ziaristul austriac. A venit un raspuns indirect: „Se pare ca, deocamdata, el nu s-a decis. Din cate imi amintesc, el declara recent ca Rusia nu are nevoie de modernizare. Dar acum el s-a pronuntat decisiv in favoarea ei”.

Expertul Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie, spune ca ambiguitatea raspunsului lui Gorbaciov nu este intamplatoare. Nu, ea nu denota necunoasterea situatiei. Petrov intrevede in vorbele lui Gorbaciov un semnal linistitor adresat Occidentului – nu conteaza numele viitorului presedinte al Rusiei, ci modelul care va fi realizat.

„Gorbaciov este unul dintre putinii oameni care este ascultat in Occident”, a spus analistul, pentru care semnalul transmis este deosebit de important. Dar, a adaugat el, nu trebuie exagerat interesul Occidentul pentru una sau cealalta dintre scenariile de dezvoltare a Rusiei.

„Occidentul nu vrea sa multiplice problemele amestecandu-se in politica rusa. Este un jucator rational, pentru care stabilitatea este mai esentiala decat zvacniri impresionante intr-o directie sau alta”.

Referindu-se la problemele de politica interna, fostul presedinte a aratat: „Mergem pe calea democratica, dar am ajuns numai la jumatatea drumului”.

El este multumit de faptul ca „Gorbaciov nu a fost uitat” si continua sa nu le dea dreptate celor care afirma ca dezintegrarea URSS a fost un act inevitabil. „Cred in continuare ca Uniunea Sovietica putea fi salvata daca s-ar fi procedat la decentralizare si democratizare”.

Gorbaciov, scrie NG, va mai acorda zilele urmatoare un interviu, iar in saptamana care urmeaza va tine o conferinta de presa in Rusia. Este de presupus ca in ambele cazuri el va relua tezele expuse in interviul austriac.

In opinia expertului Boris Makarenko, de la Institutul de studii socio-politice, Gorbaciov nu poate fi contrazis. „Intr-adevar, exista doua directii: consevatoare si modernizatoare. Dupa parerea mea, Gorbaciov nu-l lauda pe Putin, ci mai degraba este sceptic in privinta declaratiilor lui. El spune: „Putin se pronunta”. Dar Medvedev – „actioneaza!”. Interviul lui Gorbaciov este o copiere a incertitudinii politice din Rusia, deloc favorabile acesteia.

„Putin, comenteaza, la randul lui, seful centrului pentru Politici eficiente, Gleb Pavlovski, a intruchipat consensul societatii, bazt pe incredere si simpatie. Putin a fost . Tara era condusa de un om in care fiecare isi putea recunoaste atat oportunismul, cat si prudenta, alaturi de o modestie chinuita. In gesturile si vorbele lui Putin se regasea acea simplitate si chibzuinta cunoscute in vremurile sovietice drept „cultura leningradeana”. S-a crezut ca Putin a reusit sa smulga din trecut acel amestec de intelepciune si chibzuinta cu ajutorul carora a supravietuit Rusia masinii sovietice. Si brusc ceva s-a intamplat. Cu Putin sau cu noi? Mor de curiozitate sa vad cine anume”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro