Sari direct la conținut

Plangerea IICCR impotriva lui Plesita va fi cercetata in dosarul de terorism a lui Carlos Sacalul

HotNews.ro

Plangerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) impotriva generalului de Securitate Nicolae Plesita si a cinci fosti diplomati ai Ambasadei Romaniei in RF Germania, acuzati de terorism, a fost conexata cu dosarul in care Plesita este anchetat pentru complicitate cu Carlos Sacalul, ne-au declarat surse judiciare.

Dosarul se afla in lucru la Sectia Parchetelor Militare unde este instrumentat de catre generalul magistrat Dan Voinea. In cauza initiala, Nicolae Plesita era acuzat ca impreuna cu cel mai cunoscut terorist al anilor ’80, Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Sacalul, ar fi incercat asasinarea mai multor redactori de la Radio Europa Libera.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus, saptamana trecuta, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala pe numele generalului de Securitate Nicolae Plesita si pe cel al altor cinci fosti diplomati care au activat in cadrul Ambasadei de la Bonn.

Cei cinci sunt acuzati ca au plasat sau au inlesnit plasarea, in luna februarie 1981, a unor dispozitive explozive in colete expediate catre Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu cu intentia de a cauza moartea sau vatamarea corporala grava a acestora precum si participarea la alte atentate, atacuri cu gaze ori la rapirea si asasinarea unor persoane.

Cei cinci fosti diplomati sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu.

Aceasta sesizare penala este a patra depusa de IICCR, dupa demersul impotriva ofiterilor de Securitate care au racolat minori (decembrie 2006), cel impotriva a 210 comandanti de penitenciare acuzati de genocid (mai 2007) si cel impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanitatii (august 2007).

Nicolae Plesita este urmarit penal incepand din 1992, intr-un dosar de terorism in care este cercetat si Carlos Sacalul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro