Sari direct la conținut

Mesajul lui Isarescu pentru guvern: ”Nu mai trageti atat de economia asta”

HotNews.ro

Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor si pensiilor si la reducerea fiscalitatii, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de Rador, la un seminar pe tema pietelor financiare.

Potrivit oficialului BNR, continuarea cresterii economice este posibila doar daca sunt adoptate politici intelepte.

Oficialul BNR a cerut temperarea cererilor de majorari salariale. „Neven Mates spunea inca din 2005, dar nu prea a fost ascultat, ca nu se poate sa aveti doua indexari salariale pe an cu inflatie sub 10%”, a spus Isarescu.

„Nu mai trageti atat de economia asta”, a cerut Isarescu, referindu-se la presiunile pentru majorari salariale sau de cresteri de pensii, in acelasi timp cu pretentia ca preturile sa nu creasca.

“Nu mai poti sa ai atatea pretentii: si pensii majorate, si salarii majorate, si ajutoare sociale, si reduceri de fiscalitate in sprijinul oamenilor de afaceri. Odata si odata trebuie facuta o lista si vazute care sunt prioritatile”, a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu a facut apel la mentinerea unui deficit fiscal in limite reduse. „Nu mai este momentul de relaxare fiscala. Pana cand cresterea de productivitate nu va acoperi decalajele, trebuie sa tinem bine avionul spre binele guvernului actual si al guvernelor viitoare”, a spus guvernatorul.

Mugur Isarescu a reamintit ca Romania a avut noua ani neintrerupti de crestere economica si a avertizat ca mentinerea acestei evolutii pentru inca noua ani poate fi atinsa doar cu politici intelepte.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca actualul deficit de cont curent este foarte ridicat si ca Romania nu isi mai poate permite largirea acestuia, deoarece ar creste periculos de mult vulnerabilitatea economiei romanesti

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro