Sari direct la conținut

Piata laptelui si a produselor lactate va creste cu cel mult 10% in 2007

HotNews.ro

In primele zece luni ale acestui an, piata laptelui si a produselor lactate a avut o crestere de 5-10% in functie de produs, iar la nivelul intregului an estimam o crestere de circa 7-10%, comparativ cu vanzarile anului trecut, a declarat joi pentru Hotnews.ro, Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Acesta sustine ca scandalul in care a fost implicata Danone in luna august nu a afectat considerabil piata si ca la o saptamana dupa aflarea rezultatelor analizelor, vanzarile de pe aceasta piata si-au revenit.

Patronatul Laptelui a atentionat recent asupra majorarilor de pret la lapte ca urmare a secetei, iar Danone Romania a anuntat joi cresterea preturilor la iaurturi cu 5-10%, incepand cu 1 noiembrie.

In luna august, cand a avut loc retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe Danone, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina, presedintele patronatului laptelui, Valeriu Steriu, avertiza ca toti producatorii au avut de suferit si anunta inceperea unei evaluari in interiorul Patronatului pentru analizarea pierderilor financiare, aferente trimestrului trei al acestui an.

Steriu spune ca rezultatele acestei evaluari vor fi disponibile la mijlocul lunii noiembrie, dar ca piata si-a revenit in scurt timp dupa ce rezultatele testelor au aratat ca nivelul de dioxina din iaurturi este sub limita admisa. Pentru acest an, presedintele APRIL spune ca se asteapta ca piata laptelui sa avanseze cu maxim 10%.

“Piata si-a revenit la o saptamana dupa aflarea rezultatelor Danone. Redresarea vanzarilor a fost determinata si de aparitia pe piata a unor noi jucatori, respectiv Tnuva. O cuantificare financiara exacta aferenta trimestrului trei va fi gata la mijlocul lunii noiembrie, insa in general piata a avut o crestere de 5-10% in fiecare luna.

Este posibil ca in august vanzarile sa fi inregistrat o stagnare. La nivelul intregului an estimam o crestere a pietei de circa 7-10%”, a declarat Valeriu Steriu.

Preturile lactatelor cresc si in Franta si in Romania, din noiembrie

Danone Romania va majora pretul produselor sale cu 5-10% incepand cu data de 1 noiembrie, principalul motiv fiind cresterea pretului laptelui, a anuntat joi, directorul general pentru Europa de Sud-Est, Jaques Ponty, citat de NewsIn.

„In acest moment exista un deficit de lapte la nivelul intregii Uniuni Europene, dar si in restul lumii, fapt care va duce la o crestere a pretului laptelui cuprinsa intre 20 si 30%. Din pacate, in Romania au mai existat si alti factori care duc la ridicarea pretului.

Este vorba de canicula din aceasta vara, dar si de investitiile pe care fermierii trebuie sa le faca in tehnologie”, a explicat Ponty, citat de NewsIn.

In legatura cu problemele intampinate de Danone in luna august, Ponty a mentionat ca acestea au afectat vanzarile companiei, insa a refuzat sa ofere cifre ale pierderilor.

Tot joi, agentia britanica de stiri Reuters a informat ca atat Danone cat si Lactalis, compania rivala de pe piata franceza, au anuntat majorari la pretul produselor lactate in Franta. Preturile Danone pe piata franceza vor creste cu 10% incepand cu 21 noiembrie 2007, iar preturile Lactalis la branzeturi si lactate se vor majora cu 15%-17% in luna decembrie a acestui an.

Potrivit Reuters, motivul actual al cresterii preturilor este oferta redusa de lapte din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro