Sari direct la conținut

Romanii beau mai putina cafea decat bulgarii si maghiarii

HotNews.ro

Consumul de cafea in Romania este inca scazut de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an, comparativ cu nivelurile inregistrate in tari precum Bulgaria, Polonia sau Ungaria, potrivit datelor Asociatiei Romane a Cafelei. Nivelul ridicat al accizelor, veniturile mici ale romanilor si accesul redus la informatiile privind beneficiile cafelei sunt principalele cauze ale acestei situatii.

Oficialii Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC) sustin ca in majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, iar in Estul Europei acesta aproape ca s-a triplat.

In opinia reprezentantilor Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), consumul moderat de cafea este sigur si poate avea chiar anumite efecte pozitive pentru sanatate, fiind in acelasi timp o sursa naturala de antioxidanti.

„Cafeaua este una dintre bauturile cele mai apreciate de milioane de oameni din toata lumea de cel putin o mie de ani, fiind un produs 100% natural.

In timp ce pe majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, in Europa de Est consumul de cafea aproape s-a triplat din 1982”, considera Roger Cook, directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC).

In Romania, consumul de cafea este mai scazut comparativ cu situatia altor tari est europene. Astfel, consumul de cafea in tara noastra este de doar 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de Ungaria (3,5 kilograme pe cap de locuitor pe an), Bulgaria (3,26 kilograme pe cap de locuitor pe an) si Polonia (3,04 kilograme pe cap de locuitor pe an).

In alte tari precum Germania si Austria, nivelul consumului este si mai mare de 6,64 kilograme pe cap de locuitor pe an si respectiv de 4,49 kilograme pe cap de locuitor pe an.

Reprezentantii ARC considera ca nivelul destul de ridicat de accize combinat cu venitul redus al romanilor, precum si accesul redus la informatii asupra beneficiilor cafelei mentin consumul de cafea pe cap de locuitor la o cota destul de redusa fata de celelalte tari din Uniunea Europeana.

Acestia spun ca in luna iunie a acestui an, pretul cafelei a crescut intre 20-60% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Potrivit ARC, acciza pentru cafeaua verde va fi diminuata treptat de la 612 euro pe tona in 2007 pana la 153 euro pe tona in 2010, iar pentru cafeaua prajita si macinata va fi redusa de la 900 euro pe tona in 2007 la 225 de euro pe tona in 2010. Accizele la cafea vor fi eliminate in anul 2011.

Asociatia Romana a Cafelei a fost infiintata in martie 2001 si reprezinta interesele importatorilor de cafea si ale industriei de prelucrare a cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Kraft Foods Romania, Nestle Romania, Panfoods Romania si Tchibo Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro