Sari direct la conținut

Nokia atrage la Cluj investitii suplimentare de 240 milioane de euro

Adevarul

Afacerea Nokia in Romania va atrage investitii suplimentare de 240 milioane de euro. Potrivit ultimelor evaluari ale autoritatilor locale, banii vor proveni din instalarea in parcul industrial de la periferia Clujului a altor companii, furnizori traditionali de piese componente ai producatorului finlandez.

Investitiile totale ale afacerii Nokia din Romania ar putea sa ajunga la un nivel de trei sute milioane de euro in urmatorii ani, potrivit ultimelor evaluari facute de catre autoritatile locale.

Daca celebrul concern finlandez va asigura, potrivit contractului incheiat cu statul roman, un aport investitional de 60 milioane de euro, restul de 240 de milioane vor fi bani adusi de furnizorii traditionali de componente ai Nokia, care vor isi vor muta liniile de productie in parcul industrial de la Cluj.

In mod sigur, pe langa productia de telefonie mobila, in parcul industrial Tetarom va conta foarte mult si valoarea serviciilor pentru angajatii de pe platforma, ceea ce va spori dezvoltarea de afaceri adiacente, cum ar fi asigurarea serviciilor de salubritate, paza, transport sau de alimentatie publica.

Tocmai in aceasta perioada, cel mai mare producator de telefonie mobila poarta negocieri cu mai multi producatori de echipamente si accesorii in vederea incheierii de intelegeri contractuale pentru a definitiva lista acestora.” Din cate am inteles, in parcul industrial de la Cluj, pe langa Nokia vor mai veni aproximativ alte zece societati comerciale partenere.

Deocamdata, oficial nu se cunoaste numele niciunuia dintre viitorii colaboratori ai Nokia. Ce pot sa va spun este faptul ca finlandezii vor trebui sa faca cunoscut numele acestora pana la jumatatea acestei luni.

Din cate am aflat, discutiile se poarta cu mai multe firme, stadiul negocierilor fiind avansat cu o firma din Ungaria si cu una din China”, a declarat pentru „Adevarul” Viorel Gavrea, directorul Directiei parcuri industriale din cadrul Consiliului local al judetului Cluj.

Oficialul clujean confirma ca, in ultima perioada, mai multi parteneri de traditie ai Nokia au venit sa se intereseze de conditiile oferite de parcul Tetarom III, in vederea amplasarii liniilor de productie.

„Tot sistemul industrial care se va crea in parcul industrial Nokia se va imparti intre producatorul finlandez, care va ocupa treizeci de hectare, si furnizorii de componente parteneri ai acestuia, care vor ocupa restul de 60 de hectare.

Din evaluarile initiale, volumul investitiilor la care va ajunge Nokia Village va atinge nivelul de 300 milioane de euro, asta abia dupa ce furnizorii de componente se vor instala si vor incepe la randul lor productia”, sustine Gavrea.

Pact pentru forta de munca Pentru ca in parcul industrial ce se va contura in jurul Nokia productia sa ajunga la capacitate maxima, va fi nevoie de 15.000 de angajati, din care producatorul finlandez va avea nevoie de 3.500. „Deocamdata am fost contactati de producatorul din Ungaria, Foxconn, care ne-a cerut sprijinul privind piata de munca din zona Clujului.

integral in Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro