Sari direct la conținut

Tariceanu: Inflatie de sub 4% in acest an

HotNews.ro

Romania va avea in acest an o inflatie de sub 4%, aceasta fiind cea mai mica rata a inflatiei inregistrata de tara noastra, a declarat primul ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, transmite corespondentul HotNews.ro.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in luna iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,80%.

Si Ionut Popescu, fostul ministru de Finante, este aceeasi parere cu Calin Popescu-Tariceanu.

„Banuiesc ca premierul a citat prognozele Bancii Nationale a Romaniei si pe cele ale Comisiei Nationale de Prognoza. Eu nu exclud aceasta varianta, care ar reprezenta o performanta, insa nu am motive sa o contest. Eu cred in prognozele celor doua institutii”, a declarat fostul ministru de Finante pentru HotNews.ro.

BNR a revizuit in scadere tinta de inflatie pentru 2007

Anul trecut, rata inflatiei a fost de 4,87%, incadrandu-se in tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 5% +/- 1%. Initial, BNR stabilise pentru acest an o tinta a inflatiei de 4% +/- 1%, si a prognozat ca inflatia va fi de 4,7%.

Totusi, dupa primul trimestru, banca centrala si-a modificat in scadere prognoza de inflatie, pentru ca preturile au crescut cu 0,66% mai putin decat prognoza anterioara.

Astfel, la 4 mai, la prezentarea inflatiei pe primul trimestru, BNR a estimat un nivel al inflatiei decembrie 2007 – decembrie 2006 de 3,7%, in scadere cu aproape un punct procentual fata de prognozele precedente.

CNP, la unison cu BNR

La finele lunii aprilie, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a revizuit, de asemenea, estimarile privind inflatia pe urmatorii sase ani, potrivit variantei finale a prognozei de primavara pe termen mediu 2007-2013. Revizuirea a avut loc fata de varianta preliminara a prognozei, facuta publica la inceputul lunii aprilie.

Inflatia decembrie 2007 – decembrie 2006 a fost modificata, de la 4,3% in forma initiala la 4,2% in cea finala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro