Sari direct la conținut

KazMunaiGaz, concurent pentru Lukoil pe piata europeana

HotNews.ro

Chiar daca este despartit de piata europeana de o serie de tari de tranzit, Kazahstan si-a consolidat considerabil in ultimul timp pozitiile pe batranul continent, scrie agentia RusEnergy, intr-un comentariu legat de cumpararea Rompetrol.

Acest stat caspic a ajuns sa se lupte de la egal la egal cu Rusia pentru piata europeana, iar potentialul lui tinde sa devina amenintator pentru marele rival slav. Pe de alta parte, seful Lukoil deplange ascensiunea companiilor ruse de stat in domeniul energetic, in timp de presa rusa discuta despre intentia UE de a securiza piata energetica interna.

Informatia pe scurt:

  • Prin achizitionarea Rompetrol, KazMunaiGaz devine un concurent direct al Lukoil pe piata Balcanilor
  • Lukoil se teme de ascensiunea companiilor rusesti de stat
  • Rusia nu crede ca UE va adopta o pozitie radicala referitoare la accesul companiilor straine pe piata comunitara a energiei
  • Kazahstanul isi deschide usa spre Europa

    Cumparand o retea de benzinarii si un combinat de prelucrare a petrolului in Europa, petrolistii kazahi spera sa castige nu doar din transportul de carburanti, ci si din alimentarea cu combustibil a masinilor.

    Dupa numeroase tentative esuate, dupa ani de stat „pe tusa”, Kazahstanul a reusit cateva achizitii strategice in Europe. Zilele trecute, KazMunaiGaz a castigat licitatia de cumparare a 75% din actiunile Rompetrol Group NV, care detine doua rafinarii in Romania si 630 statii de benzina in mai multe state europene, precum si in Georgia.

    “Aceasta achizitie poate fi calificata drept o provocare si o declaratie privind aparitia pe piata internationala de prelucrare a petrolului a altui puternic jucator. Odata cu aparitia KazMunaiGaz, compania Lukoil a obtinut un concurent de temut in Balcani”, anunta publicatia citata.

    In opinia presedintelui societatii KazMunaiGaz, Uzakbai Karabalin, „prin achizitionarea pachetului de actiuni Rompetrol, firma kazaha si-a creat, practic, o platforma de dezvoltare, tinte fiind pietele in curs de dezvoltare din regiunea Balcanilor, a Marii Negre si a Marii Mediterane.

    Acest lucru va crea un post intre resursele petroliere si ale Kazahstanului si cererea tot mai mare la produse petrolere din Europa”.

    Consolidarea companiilor de stat nelinisteste conducerea Lukoil

    Consolidarea companiilor de stat il nelinisteste pe presedintele si coproprietarul Lukoil, Vagit Alekperov. Recent, Lukoil, a cedat pozitia de lider in sectorul petrolier rus in favoarea Rosneft, care a cumparat contra sumei de 26 miliarde de dolari activele IUKOS.

    „Nu dorim sa existe o impartire in companii de stat si companii private… La noi functioneaza companii nationale, care lucreaza in interesele Rusiei”, a spus omul de afaceri, citat de presa rusa.

    In urma falimentului IUKOS, aproape toate activele companiei au ajuns in proprietatea Rosneft, fapt care a propulsat-o pe primul loc in productia si prelucrarea petrolului, desi in 2004 nu ocupa decat pozitia 8.

    Alekperov a comentat in aceeasi cheie un alt proces rasunator – afacerea Russneft. Incepand din toamna lui 2006, aceasta companie s-a afat sub presiunea organelor fiscale si de ordine, actiunile sale fiind sechestrate in proportie de suta la suta.

    S-a emis, totodata, si un mandat de arestare pe numele fondatorului Russneft, Mihail Guteriev, dat, la inceputul lunii august, in urmarire internationala.

    Inainte de a parasi Rusia, Guteriev a reusit sa convina termenii de vanzare a companiei cu proprietarul concernului Bazel, Oleg Deripaska, un cunoscut om de afaceri rus pro-Kremlin. Dar expertii se tem ca Russneft va intra sub controlul statului, soarta companiei putand fi impartasite si de alte societati.

    Pofta companiilor de stat, scrie Vedomosti, il ingrijoreaza nu doar pe coproprietarul Lukoil. O parere similara a fost exprimata deja de expertii Alfa-bank.

    In opinia acestora, cazurile IUKOS, Russneft si a proiectului Sahalin-2, trecut in primavara acestui an sub controlul Gazprom, pun sub semnul intrebarii securitatea proprietatii private in Rusia si denota dorinta autoritatilor de a concentra in mainile lor resursele energetice ale tarii.

    In pofida temerilor sale, Alekperov se declara linistit in privinta afacerilor sale. Lukoil, spune el, se afla in relatii excelente atat cu Rosneft, cat si cu Gazprom, si participa la numeroase proiecte comune cu acestea. De altfel, mentiona Vedomosti, Aleksperov intentioneaza sa-si sporeasca participarea la capitalul Lukoil, achizitionand noi pachete de actiuni.

    Ultima data el a cheltuit 1,4 miliarde dolari pentru 2% din companie, pe care o controleaza in proportie de 19,06%. „Constant imi maresc cota de participare”, sublinia intreprinzatorul rus.

    Pretutindeni in lume, sustine presedintele Fundatiei pentru securitate energetica nationala, Konstantin Simonov, petrolul este indisolubil legat de politica: fie banii mediului de afaceri ajuta elita politica, fie invers – prea mari si atragatoare sunt veniturile acestui sector de activitate.

    In privinta Rusiei, deocamdata mai puternice se dovedesc figurile politice si supravietuiesc doar companiile care sunt, de-facto, controlate de politicieni, considera expertul.

    Cum priveste Rusia intentia Europei de a limita accesul companiilor straine pe piata energetica

    Comisia Europeana a facut publice mai multe detalii ale unei initiative care incearca limitarea accesului companiilor straine la sectorul energetic al tarilor membre UE, scrie Nezavisimaia Gazeta. In special, aceste restrictii vizeaza retelele de transport al gazelor naturale si energiei electrice, adica atac direct la ambitiile Gazprom, sustine sursa citata.

    In pofida declaratiilor de liberalizare a pietelor, comenteaza cotidianul rus, autoritatile europene sunt pe punctul de a „distruge cu propriile lor maini iluziile tot de ei contruite. Cand este vorba de securitatea energetica a UE si de diversificarea livrarilor de resurse energetice, in joc intra orice masuri, inclusiv cele care contravin oarecum principiilor economiei de piata.
    Identificarea de surse alternative de aprovizionare cu hidrocarburi – fie din Asia centrala sau din regiunea Marii Caspice – se dovedeste insa o misiune destul de dificila, ceea ce face ca Europa sa mai depinda mult timp de importurile din Rusia. In schimb, poate fi considerabil redusa puterea de influnta a companiilor-monopol.

    Este ceea ce se incearca prin documentul a carui varianta finala va fi data publicitatii la 19 septembrie”, noteaza ziarul rus.

    Deocamdata, Gazprom a refuzat orice comentarii pe aceasta tema. Lazar Shamis, de la firma de consultanta „2K – Audit”, sustine ca, de fapt, intentiile europenilor nu au prea mare importanta pentru Gazprom.

    „Oricum, reputatia holdingului nu inspira prea multa incredere nici in prezent printre europenii care nu vor sa auda de Gazprom. Iata de ce, indiferent de forma textului, compania rusa nu poate spera la acces pe piata europeana a energiei. In oricare din situatii, Gazprom va trebui sa renunte la planurile sale de iesire directa la consumatorii europeneni”, spune analistul.

    Pe de alta parte, daca e sa vorbimdespre consecintele globale ale „inchiderii” pietei europene a energiei, printre tarile vizate figurand si Arabia Saudita, un asemenea demers ar putea provoca o noua explozie de interes pentru un OPEC al gazelor naturale, este convins Shamis.

    „Tarile care furnizeaza gaze naturale Europei si care sunt lipsite de posibilitatea de a influenta pieta energetica din interiorul UE vor incerca sa o influenteze din afara. In acest scop, un OPEC al gazelor naturale este varianta ideala”, explica expertul.

    Directorul Institutului pentru energie nationala, Serghei Pravosudov, este mult mai optimist. „Sa interzici accestul strainilor pe piata este dincolo de orice ratiune, mai ales cand este vorba de Europa, cu politica ei de liberalizare a pietei”, afirma expertul.

    „Problema este ca negocierile purtate in prezent de Gazprom cu partenerii europeni – precum E.ON, Eni, Gaz de France, etc – nu sunt influentate de Comisia europeana, in special, si de UE, in general. Iar guvernele Germaniei, Italiei si Frantei, care participa activ la dezvoltarea companiilor lor, nu sunt dispuse sa sustina aceste prerogative ale UE”.

    Are loc un targ, iar care vor fi rezultatele lui este prematur de anticipat, desi, crede Pravosudov, europenii vor alege, pana la urma, o formula mai rezonabila.

    Citeste si: Agentiile de rating dau note bune tranzactiei dintre Rompetrol si KazMunaiGaz

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro