Sari direct la conținut

Democratii il critica pe Bush pentru ca a comparat Irakul cu Vietnamul

HotNews.ro

Liderii Partidului Democrat din SUA l-au criticat dur pe presedintele George Bush, dupa ce acesta a afirmat intr-un discurs ca o retragere militara timpurie din Irak ar avea consecinte similare celor generate de retragerea trupelor americane din Vietnam.

Pentru senatorul Edward Kennedy, democrat de Massachusetts, Bush a invatat o lectie gresita din istorie. “America au pierdut razboiul din Vietnam din cauza faptului ca trupele noastre erau prinse intr-o tara indepartata pe care noi nu am stiut sa o intelegem. Trebuia sa sprijinim un guvern care nu avea suficienta legitimitate pentru a-si ajuta poporul”, a spus Kennedy.

Democratul Harry Reid, liderul Senatului american, a subliniat ca decizia de a invada Irakul a fost una din cele mai mari greseli din instoria Statelor Unite.

Senatorul Joe Biden, presedintele comitetului pentru afaceri externe al Senatului american, a invocat propria analogie despre razboiul din Irak. “Politica prezidentiala impinge Statele Unite spre un alt moment Saigon, despre care Bush afirma ca incearca sa-l evite, cand elicopterele evacuau refugiatii de pe acoperisul ambasadei noastre”, a precizat senatorul.

Biden a declarat ca Bush inca se agat de speranta ca Irakul isi va reveni in spatele unui guvern puternic, desi acest lucru n-o sa se intample. “Inca nu putem avea incredere in guvernul de la Bagdad; nici macar poporul irakian nu are incredere in guvernul sau.

„Deocamdata autoritatile din aceasta tara nu pot asigura securitatea si prosperitatea tarii, iar aceasta nu se va scbimba prea curand”, a declarat acesta.

Bush vede in Irak un al doilea Vietnam

Intr-un discurs rostit, miercuri, in fata veteranilor din Kansas City, presedintele George W. Bush a afirmat ca retragerea militarilor americani din Vietnam a fost platita de milioane de nevinovati, o situatie care s-ar putea repeta si in cazul Irakului daca trupele coalitiei internationale ar ceda.

„Dupa 30 de ani, dezbaterea cu privire la intrarea noastra in razboiul din Vietnam si la retragerea noastra continua.

Indiferent de pozitia noastra in aceasta dezbatere, una dintre lectiile pe care le-am invatat de la acest razboi este ca milioane de persoane nevinovate au platit pretul retragerii Statelor Unite. Suferinta lor a adaugat la vocabularul nostru cuvinte precum tabere de reeducare si campuri ale mortii”, a declarat Bush.

Liderul american le-a amintit veteranilor americani ca teroristii din Irak si Afganistan incearca sa raspandeasca, la fel ca si comunistii vietnamezi, o ideologie care incalca libertatea si principiul tolerantei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro