Sari direct la conținut

Raed Arafat: „Ne vom trezi fara medici si asistente!”

Cotidianul

Ce functioneaza mai bine: SMURD-ul sau Ambulanta?

Nu este o concurenta. Este complementaritate. Ambulanta e un serviciu judetean, cu personalitate juridica, iar SMURD-ul (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare) este o cooperare intre Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si institutiile publice locale.

Amindoua sint servicii publice. SMURD-ul e in curs de raspindire. Il gasim in zece judete, iar ambulanta exista deja in toate judetele.

Atunci, ce este mai eficient: SMURD-ul sau ambulanta?

Pentru urgentele critice, urgentele cele mai mari, trebuie sa recunoastem ca eficienta si competentele SMURD-ului sint de cele mai multe ori mai mari decit ale echipajelor de ambulanta.

Sistemul SMURD poate fi implementat la Ambulanta?

E foarte greu sa iei ambulanta si sa o combini cu pompierii, care au o gindire militara. Acolo unde a fost luat un serviciu existent, cu sindicatul lui, cu problemele lui, si bagat intr-un alt serviciu, intotdeauna a fost greu de dezvoltat.

Ar fi mult mai usor sa creezi un serviciu de la zero in cadrul pompierilor. Operativitatea pompierilor e diferita de cea a serviciilor civile.

In majoritatea tarilor din Europa, in SUA, in Orientul Mijlociu, sistemul de prim ajutor se bazeaza in parte pe pompieri.

Este posibil ca o parte din atributiile serviciului de Ambulanta sa fie transferate la SMURD?

Eu nu exclud ca pe viitor sa existe o integrare la SMURD a citorva sarcini care in prezent sint la ambulanta. Dar acum e prea devreme. La momentul actual, SMURD-ul e inca mic si orice amestec in treburile lui inseamna distrugerea lui.

Cum poate ajuta experienta SMURD-ului?

Ambulanta s-a imbunatatit mult in ultimul timp si s-a dezvoltat. Dar exista o limita si exista probleme, pe care nu le dorim transferate la SMURD.

Vrem sa dezvoltam sistemul corect, sa-l vedem functional, iar peste cinci-opt ani il vom reanaliza si vom vedea ce se poate armoniza intre cele doua.

Putem avea un sistem de medicina de urgenta comparabil cu cele din Occident, in conditiile in care, la noi, medicii sint mult mai slab platiti?

Nu. Pasiunea e pasiune. In Tirgu-Mures majoritatea personalului SMURD e format din tineri si pasiunea compenseaza lipsurile materiale. Dar nu se poate continua asa. La Mures am schimbat deja toti asistentii o data si inca 20% a doua oara, pentru ca au plecat din tara.

Am avut un asistent care a plecat in Italia pentru ca nu a reusit pe salariul lui sa ia un credit de 6.000 de euro pe patru ani ca sa cumpere o masina.

Dupa ce a mers la patru-cinci banci si toate l-au refuzat cu sictir ca salariul lui nu se ia in discutie, in doua luni a plecat. Acum are si masina si tot ce vrea. Problema e ca nu se gindea sa plece pina nu a fost fortat.

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro