Sari direct la conținut

ING: Deficitul bugetar va depasi 3% daca nu va creste baza de impozitare

HotNews.ro

Deficitul bugetar va depasi pragul de 3% din PIB in anii urmatori daca nu se largeste baza de impozitare, se arata intr-un raport al ING, citat de NewsIn. Investitiile din infrastructura, introducerea pilonului II de pensii si acordarea de despagubiri victimelor comunismului sunt principalele riscuri pentru deficitul bugetar.

„Implementarea celui de-al doilea pilon de pensii private si compensatiile catre fostii proprietari expropriati de regimului comunist sunt, in opinia noastra, principalele riscuri pentru depasirea deficitului bugetar”, a declarat Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank Romania.

In plus, din acest an Romania contribuie la bugetul european, cu echivalentul a 1,1% din PIB.

„Daca guvernul reuseste sa porneasca programul national de investitii si realizaza cheltuielile programate in buget de 38% din PIB, ne asteptam la o depasire a tintei de deficit bugetar pentru 2007, daca tinem cont de datele privind veniturile publice din 2006, pentru ca nicio taxa importanta nu a fost majorata”, se mai arata in raportul ING.

Dublarea pensiilor de stat in urmatorii doi ani nu vor putea fi sustinute fara o crestere a veniturilor bugetare, care se va realiza cel mai probabil prin majorarea TVA, sunt de parere analistii ING.

Acestia se asteapta la noi decizii populiste in viitorul apropiat din cauza calendarului electoral incarcat din urmatorii doi ani.

„Nu credem ca acestea sunt sustenabile pe termen mediu fara o crestere a veniturilor bugetare. Cum insa cota unica de 16% a fost o chestiune decisiva in alegerile trecute, este greu de crezut ca ea va fi eliminata. Drept consecinta, vedem o probabilitate mai mare ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) sa fie ridicata peste nivelul actual de 19%”, a mai spus Ciprian Dascalu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro