Sari direct la conținut

Stan si Cioroianu, doi prieteni buni care-si cara acum la pumni

HotNews.ro

Valentin Stan si Adrian Cioroianu erau prieteni de nedespartit. Ii vedeai tot timpul impreuna pe holurile Facultatii de Istorie. Ca prieten bun, Ciorianu ii aducea tigari lui Stan de prin tarile pe unde mergea.

Stan preda cursul de Integrare Europeana (un curs foarte important si atractiv-sala era plina de studenti), iar Cioroianu facea seminarul de Istoria Contemporana a Romaniei fiind doar „unul din seminaristii lui Scurtu”. Numai lapte si miere pana aici.

Implicarea politica si functiile au rasturnat insa „raportul de forte” dintre cei doi si i-au transformat in dusmani. Stan l-a criticat pe prietenul Cioroianu pentru prestatia din intalnirea cu Condoleezza Rice, Cioroianu a ripostat pentru ca in emisiunea „Sinteza zilei” (Antena 3) din seara asta jignirile sa curga de ambele parti.

„Sunteti un pericol pentru siguranta nationala”, „Ati fost pus la punct si n-ati fost capabil sa raspundeti”, „Ceea ce ati spus acum este o aberatie atat de mare”, „Nu stiti ce spuneti”, „Un minister plin de incompetenti”, „Sunteti un soricel” etc. (Stan catre Cioroianu)

„Va rog sa va calmati”, „Sunteti irascibil”, „Gandire comunista”, „Apostolul laptopurilor romanesti”, „Sa va uitati in oglinda”, „Ati fost dat afara din Ministerul de Externe” etc. (Cioroianu catre Stan).

Cam asta a fost linia unui dialog incoerent, plin de remarci ironice si agresive desfasurat intre cei doi fosti colegi si prieteni. Un dialog intre doua persoane cu o parere exagerat de buna despre ei insisi, asa cum spun studentii celor doi.

Valentin Stan l-a acuzat pe Cioroianu ca nu s-a pregatit pentru intalnirea avuta la Wahington cu Condoleeza Rice spunand ca „acea sedinta foto” inseamna mai mult decat atat si este folosita de toti oficialii ca un prilej foarte bun pentru a transmite mesajul tarii sale.

Stan a adus drept argument comportamentul avut in cadrul acestei „sedinte foto” de catre mai multi demnitari ai altor tari.

Deasemenea, Valentin Stan l-a acuzat pe Cioroianu ca a exprimat un punct de vedere eronat in privinta problemei Kosovo, neavand nici cele mai elementare cunostinte de drept international. Deasemena, Cioroianu s-ar face vinovat, in opinia lui Stan, de a fi prezentat un punct de vedere diferit asupra problemei fata de cel exprimat de presedintele Basescu.

In privinta modului cum ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a fost tratat de vamesii americani, Valentin Stan spune ca recentul comunicat dat de Ambasada Statelor Unite ale Americii pe marginea acestui eveniment nu spune nimic, fiind o abordare diplomatica.

Adrian Cioroianu a declarat in finalul emisiunii ca pozitia Romaniei in problema Kosovo difera de pozitia SUA in acest caz. Intrebat daca va accepta sa candideze la functia de presedinte al tarii din partea PNL, Cioroianu a declarat ca-l onoreaza orice propunere serioasa venita din partea colegilor sai de partid.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro